Bazilika Srca Isusova Zagreb - Palmotićeva

# Bazilika Srca Isusova Zagreb - Palmotićeva

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Bazilika Srca Isusova Zagreb - PalmotićevaBazilika Srca Isusova u Zagrebu nalazi se u Palmotićevoj ulici. Posvećena Presvetom Srcu Isusovu, a njome upravljaju isusovci.

Sama gradnja ove crkve povezana je s planiranim ponovnim dolaskom isusovaca u Zagreb. Nadbiskup Juraj Haulik je za tu svrhu priložio 60000 forinta 1860. godine, a dodatnih 12000 kasnije je pridonio nadbiskup Juraj Posilović. Zemljište za novu crkvu kupljeno je 1898. godine, na lokaciji gdje se danas crkva nalazi, zajedno sa samostanom – u Palmotićevoj ulici.

Bazilika Srca Isusova u Zagrebu dovršena je u neobaroknom stilu i posvećena 1902. godine. Zama gradnja crkve trajala je nešto više od godinu dana po ideji arhitekta Janka Holjca. Ipak, povijesna vrela svjedoče da su pripreme njezine gradnje trajale gotovo četiri desetljeća, a ukrašavanje bazilike još jedno desetljeće više.

Proglašena je bazilikom na svetkovinu svetog Ignacija, na dan 31. srpnja 1941. godine, za vrijeme provincijala Grimma. Središte je brojnih duhovnih događanja. Pored različitih oblika apostolata koji se odvijaju u rezidenciji, u župi se njeguje redovni pastoral po kojem su isusovci prepoznatljivi, ne samo u Zagrebu nego i šire. Župa je osnovana 15. kolovoza 1977. godine.

Svete mise u Bazilici redovito je pohodio blaženi Ivan Merz. Danas se u bazilici nalazi i njegov grob. Za života je stanovao kod roditelja, u zgradi Starčevićevog doma u blizini Glavnog kolodvora i relativno blizu Bazilici. Tijekom šest godina u Zagrebu od 1922. do 1928. godine svakodnevno prisustvuje svetoj misi i prima svetu pričest, najčešće u ovoj Bazilici.

Uz Baziliku se nalazi rezidencijaNjezini članovi obavljaju razne apostolske djelatnosti:

slavljenje svetih Misa

propovijedanje i ispovijedanje u bazilici

župni apostolat (uz baziliku i uz kapelu Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu)

duhovni razgovori i vodstva

duhovne vježbe u svakodnevici

obiteljski apostolat

ispomoć na drugim župama i pastoralno djelovanje u samostanima redovnica

posjećivanje starijih, bolesnih, nemoćnih u bolnicama i stanovima

Rezidencija ima knjižaru, Zakladu „Biskup Josip Lang“, Studentski katolički centar (SKAC), Akademski zbor „Palma“, Zajednica kršćanskog života (ZKŽ), Hrvatsko društvo prosvjetnih djelatnika, te razne duhovno molitvene skupine.

Bazilika Srca Isusova Zagreb - Palmotićeva
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala