Crkva Uzvišenje Svetog Križa Zagreb - Siget-Trnsko

# Crkva Uzvišenje Svetog Križa Zagreb - Siget-Trnsko

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Uzvišenje Svetog Križa Zagreb - Siget-Trnsko



Građevinski sklop Crkve Svetog Križa obuhvaća, osim crkve, pristupni trg, zvonik i samostan. Podignut je na građevinskom zemljištu u vlasništvu Hrvatske franjevačke provincije Svetog Ćirila i Metoda koja ga je 11. travnja 1970. godine dobila od gradske uprave u zamjenu za nacionalizirano zemljište na križanju Savske ceste i današnje Avenije Vukovar.

Crkva ima 1500 četvornih metara, duga je 55, široka 33, a visoka 28 metara. Zvonik crkve visok je 33 metra. U crkvi ima 800 sjedećih mjesta i 1200 mjesta za stajanje. U sredini oltarskog prostora uzdiže se križ visok 8 metara, koji je rad Nede Grdinić. Uređenje unutrašnjosti crkve izvedeno je po nacrtima arhitekta Petra Ruževića. Radove je pratio u ime trojice franjevačkih starješina, provincijala, fra Nedjeljko Slišković. Konačno su poslovi došli u završnicu i nadležni gradski ured je 17. kolovoza 1982. godine udijeli privremenu uporabnu dozvolu, da bi zatim već 22. kolovoza te iste godine nadbiskup Franjo Kuharić otvorio crkvu svečanim blagoslovom. On je 15. svibnja 1983. godine crkvu posvetio,  a tom zgodom je Collegium pro musica sacra sa zborom, orkestrom i solistom izveo oratorij Kantatu Svetog Križa, koji je za tu priliku skladao glazbenik i župljanin Ivo Brkanović.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Uzvišenje Svetog Križa Zagreb - Siget-Trnsko
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala