Zupa sv. Vida Mucenika Zagreb - Petruševec

# Zupa sv. Vida Mucenika Zagreb - Petruševec

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Zupa sv. Vida Mucenika Zagreb - Petruševec



Gradnju crkve u Petruševcu vežemo za osnutak nove župe Rođenja Marijina Šanci-Savica. U vrijeme osnivanja ove župe (15.12. 1976. godine), župa nije imala svoju crkvu nego joj je za bogoslužje i vjeronauk služila obiteljska kuća u Budaševskoj na broju 20.

Prvih godinu dana rada župe, župnik je bio župnik iz župe svete Obitelji, a slijedeće godine dobiva svog prvog župnika velečasnog Ivana Levaka. Župnik počinje sa prikupljanjem potrebne dokumentacije i pripremnim radovima za gradnju crkve u Šanci-Savici te u Petruševcu. Slijedeći župnik velečasni Andija Vujasić zdušno je nastavio taj rad. U svojem pismu tadašnjem zagrebačkim nadbiskupu Franji kardinalu Kuhariću, datiranom 28.03.1990. godine, on navodi da je započela izgradnja nove kapelice svetog Vida u Petruševcu te da se u posljednje dvije godine uspjelo dobiti najosnovnije dokumente.

Sve zemljane radove i početne građevinske radove izveli su sami vjernici svojim dobrovoljnim radom i strojevima koje su imali u vlasništvu. Župnik Andrija ističe da vjernici odvajaju mjesečno od svojih primanja blizu 5% za izgradnju nove crkve. Župnik spominje da se prilogom za gradnju kapele odazvalo 185 obitelji, te da 50 obitelji nisu dale svoj prilog.

Kamen temeljac za kapelu je postavljen u ožujku 1990. godine, a 16. travnja 1990. godine je tadašnji zagrebački nadbiskup, blagopokojni Franjo kardinal Kuharić, u svečanom misnom slavlju blagoslovio izgrađene temelju buduće kapelice. Na tom slavlju pročitana je i svečana Povelja na kojoj su svojim potpisom potvrdili darovanje zemljišta za gradnju kapele g. Stjepan Lukiški i Ivan Lukiški.

Za vrijeme Domovinskog rata, iscrpljen radom, brigom i velikim marom za svoje župljane, a sigurno i potresen događajima rata, naglo je preminuo velečasni Andrija na Tijelovo 1991. godine. Do jeseni župom je upravljao župnik iz svete Obitelji Mihael Gjilas, a tada dolazi novi župnik velečasni Vjekoslav Huzjak koji je nastavio započete radove.

Na blagdan svetog Vida 15. lipnja 1992. godine kardinal Franjo Kuharić obavio je blagoslov podignute pod krov kapele.

Velečasni Huzjak 1995. godine odlazi na studij u Rim, a zamjenjuje ga novi župnik velečasni Marijan Franjčić. On nastavlja rad na dovršavanju kapele, stana za svećenika te završnu pripremu za osnivanje nove župe. Na zamolbu župnika, Dekretom od 14.08.1997. godine je za subsidijara imenovan velečasni Krešimir Bulić, a kako bi pomogao župniku Franjčiću i vodio sve potrebne radnje na osnivanju nove župe svetog Vida.

U listopadu 1997. godine, na zajedničkom sastanku župnika, subsidijara i odbornika zaključena je i pismeno potvrđena želja da svećenik stanuje u Petruševcu i radi na konačnom osnivanju župe. Kako u to vrijeme još nije bio dovršena stan za svećenika, odlučilo se zamoliti nekog od vjernika da udomi svećenika u svojoj kući. Dobrotom obitelji Damira Kuzmec u II Petruševcu, svećenik je gotovo dvije godine stanovao bez ikakve naplate u njihovoj novoj obiteljskoj kući.

Tada je u Petruševcu već bilo oko 370 obitelji, a oko 70-tak novih kuća je još neuseljeno. Također je u Novom Petruševcu izgrađeno dvadesetak novih kuća koje se polako useljavaju sa novim članovima župe.

U studenom 1998. godine završen je stan za svećenika u sklopu crkve. Time je završena pripremna faza, te je započeta završna faza osnutka nove župe koja je i osnovana u lipnju 2001. godine.

Kasnije se radilo na obnovi i rekonstrukciji crkve, te na dovršenje radova na dvorani i stanu za svećenika. Dovršen je kat iznad dvorane i saniran je krov crkve. To su bili radovi koji su dugo čekali na završetak. Veći dio posla su odradili domaći majstori, koji su na crkvi i započeli radove prije Božića.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Zupa sv. Vida Mucenika Zagreb - Petruševec
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala