Crkva Bezgrešnog začeća BDM Zagreb - Malešnica-Oranice

# Crkva Bezgrešnog začeća BDM Zagreb - Malešnica-Oranice

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Bezgrešnog začeća BDM Zagreb - Malešnica-Oranice



Ovim djelom župe su upravljali svećenici lazaristi iz župe svete Barbare, današnje Gornje vrapče. Još 1966. godine, tadašnji vrapčanski župnik Janez Smolič odlučio je pronaći prostor za bogoslužje na Oranicama. Njegovim zalaganjem, kao i zalaganjem sestara Kćeri kršćanske ljubavi, kupljena je privatna kuća i gospodarske zgrade u Oranicama 28.

U to vrijeme mise su se slavile u gospodarskoj zgradi, dok su sestre okupljale djecu na vjeronauk u kupljenoj kući. Kako je broj vjernika rastao, tako je došlo do potrebe za osnutkom nove župe. Tako je blagopokojni nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog tadašnjeg župnika Gornjeg Vrapča velečasnog Mate Matića, dekretom br. 6/1982, od 4. siječnja 1982. godine osnovao župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nadbiskup je upravljanje novom župom povjerio ocima lazaristima, a prvim je župnikom imenovan Marijan Pavlović.

Godine 2001., dolazi do promjene župnika. Župu preuzima novi župnik Vinko Tomić, koji se zdušno zalagao za izgradnju župne crkve, župne kuće i pastoralnog centra. Tako je, uz aktivne i zauzete župljane, počeo plan za izgradnju nove crkve. Već je 19. listopada 2002. godine, Zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić, blagoslovio kamen temeljac, a 23. svibnja 2004. godine ista je i blagoslovljena. Nakon pet godina gradnje, crkvu je posvetio kardinal Josip Bozanić, 14. listopada 2007. godine.

U kolovozu 2013. godine dolazi do promjene župnika. Dekretom Zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozaniča, od 3. srpnja 2013. godine za župnika je imenovan velečasni Alfred Kolić.

Župa Malešnica nalazi se na zapadnom djelu grada Zagreba. Nalazi se južno od župe svete Barbare Gornje Vrapče, sjeverno od Španskog. Na istoku graniči sa župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Stenjevec, a na zapadu sa župom svetog Nikole Tavelića, Kustošija. Naselje, po zadnjem popisu stanovnika, broji oko 12000 stanovnika, od toga oko 7800 vjernika.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Bezgrešnog začeća BDM Zagreb - Malešnica-Oranice
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala