Crkva BDM Kraljice mira Zagreb - Granešinski Novaki

# Crkva BDM Kraljice mira Zagreb - Granešinski Novaki

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva BDM Kraljice mira Zagreb - Granešinski Novaki



Crkva Blažene Djevice Marije – Kraljice mira nalazi se uz groblje na sjevernoj uzvisini obronka Medvednice.

Crkva služi i kao grobljanska crkva, baš kao crkva Krista Kralja na Mirogoju. Nadbiskup Josip Bozanić osnovao je župu za to zagrebačko područje 21. srpnja 2001. godine, a kako nije bilo crkve ili bogoslužnoga prostora, kupljeno je zemljište. Na tom je zemljištu 22. lipnja 2002. godine položen kamen temeljac za crkvu i pastoralno središte prema zamisli arhitekta Aleksandra Bašića. Sredstva za gradnju crkve osigurao je Nadbiskupski duhovni stol, a unutarnje uređenje i opremanje inventarom donirali su župljani i dobrotvori. Kardinal Bozanić je posvetio novoizgrađenu crkvu 15. rujna 2004. godine, na misi u kojoj je zahvalio svima koji su pridonijeli izgradnji, a posebno župniku Darku Pužinu i župnoj zajednici. U mramorni oltar ugrađene su moći blaženog Alojzija Stepinca, a na začelni zid svetišta postavljen je brončani kip zaštitnice župe Blažene Djevice Marije s malim Isusom, rad akademskog kipara Josipa Poljana. U svetištu se uz oltar nalaze tabernakul s brončanim vratašcima koji je rad akademskog kipara M. Ivekovića, mramorni ambon i krstionica, 13 stolica i vitraj iznad Marijina kipa u obliku njenoga monograma. Vitraje koji se nalaze na bočnim stranama crkve i u maloj pokrajnjoj kapelici Božjega groba izradio je akademski umjetnik Ivica Šiško.

Na zidovima crkve se nalaze slike križnoga puta, rad slikara Charlesa Billicha.

Jednobrodna crkva ima nepravilan oblik središnjega tlocrta, s pročelnim zvonikom nešto višim od 28 metara, predvorjem, prostorom za pjevalište i sakristijom. Visina bogoslužne dvorane u najvišoj je točki 13,80 metara, a u najnižoj 7 metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva BDM Kraljice mira Zagreb - Granešinski Novaki
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala