Crkva Sveti Šimun i Juda Tadej Zagreb - Markuševec

# Crkva Sveti Šimun i Juda Tadej Zagreb - Markuševec

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sveti Šimun i Juda Tadej Zagreb - Markuševec



Na temelju dokumenata povijesnih izvora s kojima raspolažemo, možemo zaključiti da sadašnja crkva počiva na temeljima jedne još starije crkve. Današnja crkva ima u zaglavnom kamenu nad glavnim oltarom uklesanu 1476. godinu. U jednom starom šematizmun spominje se godina 1276.

Činjenica je da se od najstarijih vremena na ovom terenu, od Šestina do Čučerja, spominje kao župa samo sveti Šimun. Šestine i Remete bile su stoljećima u sklopu župe svetog Šimuna i Jude Tadeja.

Remete na primjer kao župa žive tek od 1812. godine. Župa svetog Šimuna i Jude Tadeja nadomak je Medvedgrada kojega podiže zagrebački biskup Filip II oko 1271. godine, i ima sa gospodarima tog grada stoljetne veze. Razni i brojni gospodari Medvedgrada (zagrebački biskupi, velikaši Gregorijanci, Alapići, Arpadovci, Zrinski, grofovi Celjski i drugi) trebali su radnu snagu koju su osigurali novačenjem. Osim radne snage, novačili su i vojni potencijal uz ostala naselja najvećim dijelom iz redova siromašnog puka župe svetog Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu.

Od davnine postoje u sastavu župe svetog Šimuna i Jude Tadeja sela: Bačun, Markuševec Gornji i Donji, Štefanovec, Deščevec, Markuševečka Trnava, Makuševečka Dubrava, Bidrovec, i Markuševečki Popovec. Kroz posljednjih 30 godina nastala su dva nova naselja - Miroševečina i Medveščina.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sveti Šimun i Juda Tadej Zagreb - Markuševec
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala