Crkva Predragocjena Krv Isusova Zagreb - Kozari Bok

# Crkva Predragocjena Krv Isusova Zagreb - Kozari Bok

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Predragocjena Krv Isusova Zagreb - Kozari Bok



Svećenik Ante Katalenić je prvi došao na ideju da treba u ovome naselju sagraditi Božji dom. Ante Katalenić, svećenik Družbe Isusove, je i sam pohađao ovo naselje 1963. godine. Da bi se ova ideja ostvarila, potrudio se i Marijan Mihelčić, župnik župe Svete Obitelji u Držićevoj ulici. Časlav Husnjak, franjevac, zalagao se za ideju da župa pripadne franjevcima.

Potrebno je spomenuti Josipa Šestaka, sakristana u župi svete Obitelji, koji je uz pomoć Nikole Paića, nastojao pronaći kuću prigodnu za bogoslužje. Na dan 8. listopada 1965. godine, u župu je doselio Bernardin Šulj, prvi župnik ove župe.

Namještaj potreban za stanovanje i bogoslužje dao je Franjevački samostan na Kaptolu 9 i Hrvatska franjevačka provincija. Dana 7. studenoga 1965. godine, u osam je sati ujutro blagoslovljena kapelica. Blagoslovio ju je provincijal Damjan Damjanović. Istog su dana služene još dvije Svete Mise, i to u 11 i 18 sati. Samo jedan dan kasnije (8. studenog), izdan je dekret o dozvoli služenja večernje svete Mise u istoj kapeli.

Dekret o osnivanju župe je, po ovlasti Franje kardinala Šepera, potpisao 9. rujna 1965. godine, s odlukom da stupa na snagu 26. prosinca, Franjo Kuharić, tadašnji pomoćni biskup zagrebački. Dana 12. studenoga, obavljeno je i prvo vjenčanje, narednoga dana i prvo krštenje, a 15. prosinca i prvi sprovod. Te je godine (1965. godine) župa imala oko 2000 vjernika.

Dana 26. prosinca 1965. godine župu je „otvorio“ i za upravitelja imenovao Bernardina Šulja, ondašnji nadbiskup i metropolit zagrebački dr. Franjo kardinal Šeper. Na datum 20 travnja 1966. godine započele su pripreme za izgradnju nove crkve, 23. travnja počeo se kopati temelj nove crkve, 25. travnja počela se zidati nova crkva, 27. travnja izašla je prva zabrana, a drugi dan već je doneseno rješenje da se sruši zdanje koje je već dospjelo do krovne konstrukcije, što je i učinjeno 5. svibnja 1966. godine.

Na dan 12. srpnja, zagrebački je nadbiskup Franjo kardinal Šeper, podijelio sakrament svete Potvrde, a te godine bilo je sedamdeset krizmanika. Dana 27. srpnja te iste godine, župa je dobila zvono od franjevačkog samostana iz Cernika, teško 250 kilograma, a njegov se zvon prvi put čuo nad naseljem 8. kolovoza 1966. godine. Te iste 1966. godine srušenu su župnu crkvu obišla:

dva autobusa studenata iz Graza



dva autobusa studenata iz Milana



25. srpnja 1966. g., preuzvišeni biskup iz Toga



29. srpnja 1966. g., mnogopoštovani Angelico Lasari, generalni ekonom franjevačkog Reda



1. kolovoza 1966. g., Josaphat Ambrozić, župnik u Izraelu



svećenici iz Francuske



svećenici iz Torina, te mnogi drugi



Dana 8.studenog 1993. godine odobren je idejni nacrt župne crkve na definitoriju Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda, a Nadbiskupski duhovni stol odobrio je isti projekt 3. prosinca iste godine. Projekt je djelo ing. Krešimira Cimprešaka.

Na dan 9. listopada 1995. godine dobivena je građevinska dozvola, te poslije dva dana započinju radovi na gradnji nove crkve. Kamen temeljac je 25. studenoga 1995 godine blagoslovio Franjo Kuharić. Dana 15. listopada 2000. godine bila je posveta crkve koju je obavio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Crkva je posvećena Predragocjenoj Krvi Isusovoj, a u oltar crkve pohranjene su moći blaženog Alojzija Stepinca.

Dana 15. listopada 2003. godine, blagoslovljen je križni put, djelo Piera Cassentinnija, koji je poklonila našoj župi talijanska franjevačka provincija sa sjedištem u Rimu. U prosincu 2004. godine postavljeni su u vitraji u crkvi, koji su djelo Jeronima Tišljara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Predragocjena Krv Isusova Zagreb - Kozari Bok
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala