Crkva Sv. Mihaela arkanđela Zagreb - Gračani

# Crkva Sv. Mihaela arkanđela Zagreb - Gračani

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Mihaela arkanđela Zagreb - Gračani



Povećanjem broja stanovnika i novom stambenom izgradnjom, došlo je do potrebe za osnivanjem samostalne Gračanske župe. Zahvaljujući zalaganju pojedinih Gračanaca i uviđavnosti nadležnih, Nadbiskupski stol u Zagrebu 3. travnja. 1971. godine donosi Dekret o osnivanju župe Gračani. Bila je to pravna odluka, ali je Gračanska župa službeno zaživjela tek 5. srpnja. 1983. godine, kada je Dekretom broj 1320/1983, Nadbiskupski stol odredio granice nove župe. U Dekretu stoji da župa svetog Mihaela nastaje dismembracijom župe svetog Franje Ksaverskog i župe Remete.

Tim su se činom napokon sela Gračani, Dolje i Zvečaj našla u jednoj zajedničkoj župi. Izvan granica župe ostalo je selo Bliznec - koje je danas u sastavu bešićke župe.

Dekretom su osim granica župe određene i obveze vjernika. Tako je za potrebe bogoslužja određena kapela svetog Mihaela (Mihalja), koja time postaje župna crkva, a vjernici se obvezuju na izgradnju nove crkve i župnih prostorija. Zbog toga je uskoro izgrađen župni dvor i dvorana za vjeronauk, dok je kapela, a sada crkva svetog Mihalja detaljno obnovljena. Župa je dana na upravljanje Franjevcima - trećoredcima, a pripala je dekanatu Zagreb - sjeverozapad. Dana 4. rujna 1983. godine službu prvog gračanskog župnika preuzeo je pok. fra Stanko Turčić.

Svečano otvorenje župe bilo je na Miholje 1983. godine, a veliko misno slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački - kardinal Franjo Kuharić. Na okupljenom bogoslužju okupio se veliki broj Gračanaca, od kojih mnogi u svečanim narodnim nošnjama.

Bio je to povijesni dan za mještane, a veličanstveni događaj zapisan je u ksaverskoj spomenici.

„...29. rujna 1983. godine bilo je službeno i svečano otvorenje nove župe svetog Mihaela u Gračanima. Spomendan je i svetog Mihaela arkanđela. Bila je to u pravom smislu riječi svečanost. Otvorenju je prisustvovao nadbiskup - kardinal Franjo Kuharić. Doček kardinala pred zgradom „Podgorca“, mnoštvo ljudi, veliki broj muževa, žena i djevojaka u svečanim i bogatim gračanskim narodnim nošnjama. Dolazak kroz špalir do pripremljene bine u krugu kapele. Nižu se pozdravi, zahvalnice kardinalu, recitacije. Kardinala su pred „Podgorcem“ dočekali: Vlatko Badurina – provincijal, Stanko Turčić – prvi upravitelj župe Gračani, Ante Stantić – provincijal otaca Karmelićana iz Remeta. Kod oltara prvi pozdravlja kardinala naš Provincijal,  Vlatko Badurina, istaknuvši neke povijesne podatke iz života naše zajednice, dolazak u ove sjeverne krajeve, angažiranje u pastoralu, osnivanje župe svetog Franje Ksaverskog 1942. godine po blagopokojnom kardinalu Stepincu.

Zahvalio se kardinalu Kuhariću na brizi i povjerenju za našu  zajednicu, zaželio uspješan početak rada župniku, kapelanu i časnim sestrama i vjernom narodu. Zatim je pozdravio kardinala član župnog vijeća, gospodin Josip Banić, zahvalio se Ksaveru i Remetama na pastoralnoj brizi u Gračanima. Župnik se je zahvalio župskom vijeću na dosadašnjem radu i nada se da će i njemu biti potpora i suradnik, a izrazio je nadu da će vjernici svojom zauzetošću sagraditi novu crkvu na čemu se već radi određeno vrijeme. Zatim se krenulo sa euharistijskim slavljem koje je predvodio kardinal. U svojoj homiliji je istaknuo današnjeg zaštitnika nove župe svetog Mihaela, i osvrnuo se na dimenziju duhovnog svijeta anđela. Velik je to događaj da u ovoj jubilarnoj godini započinje svoj duhovni rast jedna mlada župa podno Sljemenskih obronaka. Sa uzoritim kardinalom koncelebrirali su i bili prisutni na slavlju Vlatko Badurina – provincijal, Božo Sučić – gvardijan sv. Ksavera, Zdravko Mašina, Petar Grubišić, Mirko Gregov, Ivan Milanović, Josip Baričević, Đuro Lulić, Mijo Tomašinec, Vice Blekić, Jerko Penava, Ante Stantić – provincijal Karmelićana, A. Jozić – remetski kapelan, dr. Ivan Tyšler – kancelar Nadbiskupije, dekan velečasni Danijel Labaš i velečasni Ivan Čuček – župnik šestinski.

Nakon mise, zahvale Bogu, pozdrava Domovini, završen je liturgijski dio proslave. U zgradi „Podgorca“ priređena je večera za stotinjak gostiju. Za večeru su izrekli zdravice: Ivo Prekupec – član župskog vijeća, zatim provincijal otaca Karmelićana koji je zaželio sretan početak novoj župi. Zahvalnicu je izrekao i šestinski župnik velečasni Ivan Čuček. Na kraju je svima zahvalio kardinal na srdačnosti i potaknuo na zajedništvo i suradnju.“

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Mihaela arkanđela Zagreb - Gračani
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala