Župna Crkva sv. Josipa Radnika Zagreb - Gajnice

# Župna Crkva sv. Josipa Radnika Zagreb - Gajnice

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župna Crkva sv. Josipa Radnika Zagreb - Gajnice



Župa Gajnice osnovana je 3. travnja 1971. godine, no za novu župu nije nađena potrebna i prikladna lokacija, pa je do javnog osnutka župe trebalo čekati više godina.

Rješenje se počelo nazirati tek u prvoj polovici 1977. godine, kada je pronađen jedan zapušteni objekt, uz kućni broj Gajnice 68. Bio je prikladan za adaptaciju u vjersko- pastoralni centar. Privremenim ugovorom o kupovini toga objekta od 21. svibnja 1977. godine, kupljen je taj objekt, koji se sastojao od štaglja, veličine blizu 19m x 7,40m, u prizemlju kojega su bili kokošinjac, svinjac i razna spremišta, te od štale prigrađene 1941. godine, zidane jednostrukom ciglom, veličine 11,5 x 7,23 metara. Tim ugovorom kupac se obvezao kupljeni objekt i nekretnine ograditi betonskim stupovima i žičanom mrežom.

Na datum 1. srpnja 1977. godine kupljeno zemljište s gospodarskim objektom preneseno je na župu Gajnice. Uređen je okoliš, a zemljište je ograđeno u smislu kupoprodajnog ugovora. Postavljena je žičana ograda i uz nju su posađeni čempresi, a napravljen je most i pristup preko potoka Dubravice na zemljište i prema objektu.

U kolovozu 1977. godine, Župno vijeće je predložilo da se župa stavi pod zaštitu svetog Josipa Radnika, a koncem istog mjeseca župnik Buhin predložio je NDS i granice te župe. Dana 3. rujna iste godine NDS odobrio je da titular nove župe bude sveti Josip Radnik.

Prijava popravka i adaptacije objekta podnesena je Skupštini općine Susedgrad - Sekretarijatu za građevinarstvo, stambene i komunalne poslove 12. listopada 1977. godine, i odobrena je 17. istog mjeseca. Prostorija štale preuređena je za kapelu, gdje će se slaviti misa, a prostorije ispod štaglja za župni stan.

NDS je na dan 25. studenog 1977. godine, u skladu sa Zakonom o javnim poslovima obavijestio Sekretarijat za unutrašnje poslove Zagreb da će se u adaptiranoj prostoriji crkvenog objekta, uz broj Gajnice 68, obavljati redovita vjerska djelatnost i sve što je u vezi s vjerskim djelovanjem.

Kapelicu je blagoslovio kardinal Kuharić 18. prosinca 1977. godine. U novootvorenom centru u Gajnicama misa se slavila u 9, 11 i 18 sati. Prva polnoćka proslavljena je u 22 sata, uz nazočnost velikog broja vjernika. Misu je predvodio župnik Buhin.

U početku ožujka 1978. godine počela je adaptacija istočnog dijela gospodarskog objekta. U njemu je uređen župni ured, kuhinja, sanitarni čvor i spavaća soba. Uređeni dio tog dijela objekta blagoslovio je nadbiskup Kuharić 1. svibnja 1978. godine, uz nazočnost svećenika iz susjednih župa i velikog broja vjernika. Od tog dana župni ured župe svetog Josipa Radnika u Gajnicama počeo je poslovati u svojim prostorijama. Tada je u župi održano i prvo proštenje - proslava blagdana svetog Josipa Radnika i podijeljena prva krizma u novoj župi. U povodu te svečanosti župa je izdala spomen - plaketu - reljef sadašnje i buduće crkve - i značku koju je izradila akademska slikarica Georgina Čovran - Juriša, a u bronci je izradio obrtnik Gašpar Glasnović iz Stenjevca.

Župa svetog Josipa Radnika je osamostaljena na osnovi dekreta NDS od 21. kolovoza 1978. godine. Primopredaja župe između ondašnjeg privremenog upravitelja Ivana Buhina, župnika u Stenjevcu, i novoimenovanog upravitelja župe svetog Josipa Radnika Ilije Žugaja izvršena je 6. rujna 1978. godine.

Od tog trenutka župa Gajnice razvija se i djeluje potpuno samostalno. Župnik Ilija Žugaj vodio je župu do 2001. godine. Njegov nasljednik bio je župnik Ivica Mađer, da bi 2006. godine župu preuzeo današnji župnik Ljubomir Vuković.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Župna Crkva sv. Josipa Radnika Zagreb - Gajnice
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala