Crkva Gospe od otoka Solin

# Crkva Gospe od otoka Solin

Srednja dalmacija

Solin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Gospe od otoka Solin



Župna crkva Gospe od Otoka nalazi se na mjestu srušenih srednjovjekovnih hrvatskih crkava Gospe od otoka i svetog Stjepana.

Ova crkva je sagrađena 1880. godine, a posvećena je dvadeset godina kasnije - 1900. godine.

Podignuta je na mjestu manje crkve sagrađene od kraljice Jelene, koja je 1875. godine stradala u požaru i na njezinom je mjestu 1878. godine započela gradnja današnje crkve. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena. To je jednobrodna građevina s višekutnom apsidom. Veliki oltar izradio je klesar Pavao Bilinić iz Splita prema nacrtu E. Vecchiettija.

Već je 1896. godine započela gradnja zvonika sa sjeverne strane apside. Međutim, tijekom kopanja temelja naišlo se na temelje starohrvatske bazilike, što je 1898. godine dovelo do otkrića groba kraljice Jelene. Radovi su na tom mjestu bili obustavljeni i zvonik je sagrađen na današnjem mjestu s jugozapadne strane crkve 1907. godine.

U crkvi su bila dva pokrajna oltara, koja su radi povećanja prostora uklonjena, prigodom obnove i novog uređenja unutrašnjosti crkve za župnikovanja don Tugomira Jovanovića. Tada je ispred glavnog oltara podignut današnji oltar okrenut prema puku. Oltarna menza postavljena je na kameni kapitel korintskog stupa, donesenog iz splitske katedrale. Vitraji na prozorima djelo su akademskog slikara Josipa Botterija Dinija. Prijašnji drveni kor zamijenjen je betonskim. Iznad oltara prema puku visi odljev Gospinog lika iz Biskupije kod Knina, koji je odliven u zlatu i srebru, darom hrvatskih vjernika, za veliku proslavu 1976. godine pod nazivom Gospa Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Te iste godine ovo prvo hrvatsko Gospino svetište proglašeno je prasvetištem. Na zidu lađe nalazi se kopija ploče kraljice Jelena s poznatim natpisom.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Gospe od otoka Solin
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala