Crkva Sv. Ivana Trogirskog Ražanj

# Crkva Sv. Ivana Trogirskog Ražanj

Sjeverna dalmacija

Ražanj (Rogoznica)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Ivana Trogirskog Ražanj



Malena zavjetna crkva se smjestila južno od naselja Ražanj u općini Rogoznica. Nalazi se na samom kraju rta Ploča. O postojanju crkve uglavnom se zna samo u stručnim krugovima, iako ju je relativno lako uočiti na terenu s obzirom da je izolirana oaza, na žalost u današnjem moru bespravne gradnje kojom je bespovratno uništen krajolik rogozničkih naselja. Još u 90-im godinama trebali ste hodati i više od pola sata da bi došli do ove crkve. Danas do nje stižete za tek par minuta, jer su okolni objekti došli na manje od četiri stotine metara od crkvice. Spas u zadnji čas bila je preventivna zaštita arheološkog nalazišta oko crkvice.

U grčko-helenističko doba prije Krista na tom mjestu, koje je oduvijek bilo opasno za pomorce na jadranskom pomorskom pravcu, postojalo je svetište bogu Diomedu gdje su mu pomorci prinosili darove. prema antičkoj je predaji jedino on mogao smiriti vjetrove i omogućiti moreplovcima mirnu plovidbu. Svetišta različitim božanstvima postavljali su grčki moreplovci posvuda na obalama i otocima Egejskog, Jonskog i Jadranskog mora. Najviše ih je bilo blizu Grčke u Egejskom moru, a druga po brojnosti svetišta je istočna obala Jadrana. Otok Palagruža također je bio prostor štovanja Diomeda, a još u antičkoj literaturi poznata je kao Diomedov otok. Arheološkim istraživanjima na rtu Ploča u neposrednoj blizini crkvice svetog Ivana Trogirskog pronađeni su ostaci svetišta Diomeda koje je nastalo krajem 4. ili početkom 3. stoljeća prije Krista.

Početkom rimske dominacije ovim prostorima, krajem prvog stoljeća prije Krista, svetište je prestalo postojati. Međutim, nije prestala postojati važna, opasna lokacija za pomorce, rt Ploča. Neobična legenda o brodolomu trogirskog biskupa Ivana na putu za Šibenik označit će novi život rta Ploča u povijesnoj literaturi.

Crkvica svetog Ivana Trogirskog na rtu Ploča



Biskup Ivan Trogirski, koji je umro početkom 12. stoljeća, navodno je hodajući po vodi spasio posadu i teret s broda koji je na rtu Ploča doživio brodolom. Kako biskup Ivan Trogirski nije proglašen svetim prije kraja 12. stoljeća tako ni crkvica na rtu Ploča nije mogla dobiti njegov titular niti biti sagrađena prije tog vremena. Najstariji podaci koje imamo o crkvi govore da su je 1324. godine sagradili trogirski plemići Ciprijan Buble i Maroje Dobre jer se ona tada nalazila na samom rubu teritorija koji je pripadao nekadašnjoj trogirskoj biskupiji koja je ukinuta 1828. godine.

Unutrašnjost crkve s romaničkim i gotičkim elementima posve je u duhu vremena gradnje. Manje preinake je crkva dobila tek u 18. stoljeću kad je vjerojatno uklonjen i zvonik na preslicu koji se nalazio na vrhu glavnog pročelja. To je uglavnom sve što nam pružaju povijesni izvori o crkvi svetog Ivana Trogirskog.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Ivana Trogirskog Ražanj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala