Crkva Svetog Petra Starigrad Paklenica

# Crkva Svetog Petra Starigrad Paklenica

Sjeverna dalmacija

Starigrad Paklenica

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Petra Starigrad PaklenicaMalena srednjovjekovna crkva smještena je uz samu Jadransku magistralu. Nalazi se između Starigrada i Selina. Oko crkve se proširilo groblje u koje se ukapalo od sredine 13. stoljeća. Do danas su sačuvani upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča mjestimično ukrašenih jednostavnim, plitkim reljefnim prikazima. Spomenici tu stoje još iz perioda između 14 i 16. stoljeća. Crkva je izgrađena u predromaničkom starohrvatskom stilu, vjerojatno na prijelazu iz 9. u 10. stoljeće.

Uz crkvu se nalazi i manji objekt, za koji se pretpostavlja da je služio kao krstionica.

Po nekim detaljima smo gotovo sigurni da je crkva sagrađena od neke dobrotvorke, koja se bila zavjetovala, kao što je to slučaj izgradnje crkava i kapelica u starohrvatsko doba. Posljednjih nekoliko godina na crkvi se vrše arheološka istraživanja koja će zasigurno donijeti nove spoznaje o objektu i povijesti samoga mjesta.

Osim crkve svetog Petra, na širem se području nalazi još nekoliko srednjovjekovnih spomenika koje vrijedi posjetiti.

Crkva Svetog Petra Starigrad Paklenica
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala