Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Senj

# Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Senj

Kvarner

Senj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije SenjKatedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ima veliku i kulturno-umjetničku i vjersku važnost za grad Senj, pa i Republiku Hrvatsku. Ova katedrala je vrijedan spomenik prošlosti te se s pravom doživljava kao najznamenitiji spomenik vjere i kulture u gradu Senju.

Sagrađena je 1169. godine kao jednobrodna romanička bazilika na temeljima poganskog svetišta Magnae mater, a zatim paleokrščanskog objekta iz 14.-15. stoljeća. Ti objekti su pronađeni oko 1,5 m pod zemljom. Pročelje i južna strana katedrale bili su do sredine 18. stoljeća ukrašeni lijepim romaničkim lukovima i nišama izgrađenim od fine opeke. To nam je pokazatelj na utjecaj sjevernotalijanskog graditeljstva u Primorju.

U 15. stoljeću s lijeve strane svetišta dograđena je sakristija. U sredini 18. stoljeća crkva se proširuje dvjema pobočnim lađama. Iz tog su vremena svi oltari i druge umjetnine koje danas vidimo u sklopu katedrale. Najvredniji spomenik u katedrali je grob senjskog biskupa Ivana Cardinalibusa (+1392), koji je postavljen iznad ulaza u sakristiju. Ovaj je grob izrađen u stilu gotičkog zidnog groba. Od drugih spomenika posebno je značajan reljef Svetog Trojstva koji se ranije nalazio u crkvi Svetog Petra.

U donjem dijelu reljefa nalazi se kockasti grb plemića Perovića iz 1491. godine.

Gore spomenuti grb je posebno zanimljiv zbog toga jer je to do sada najstarija poznata varijanata hrvatskog državnog grba, koji se službeno upotrebljava od 1527. godine.

Za vrijeme drugog svjetskog rata katedrala je teško oštećena pa su nestale mnoge umjetnine i dio arhiva senjskog Kaptola. Današnji je izgled katedrala dobila renoviranjem i restauracijom između 1949. i 1950. godine. Ispod glavnog oltara nalaze se grobnice senjskih biskupa Pohmajevića, Ožegovića i Maurovića, a ispod desne lađe podzemne kripte u kojima su grobovi senjskih građana od kraja 18. do sredine 19 stoljeća. Na prostoru jugozapadno od crkve nalazilo se do 18. stoljeća gradsko groblje.

Uz samu katedralu nalazile su se crkvice Sv. Jurja, Nevine dječice, Sretnih mladenaca, i Žalosne Gospe. U dokumentaciji se još spominje i crkva sv. Ane i kapela plemićke obitelji Vukasović. Ispred današnjeg tornja nalazio se stari toranj koji je zbog trošnosti porušen, a prema tradiciji poticao je iz 1000-te godine, iz doba kralja Držislava.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Senj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala