Crkva svetog Jakova Jadranovo

# Crkva svetog Jakova Jadranovo

Kvarner

Jadranovo

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog Jakova u Jadranovu je izgrađena početkom 19. stoljeća u romaničkom stilu, a položena je u smjeru istok-zapad. To znači da je glavni oltar crkve smješten na istoku, a pročelje okrenuto prema zapadu.
Jadranovo je manje turističko mjesto udaljeno tek devet kilometara od grada Crikvenice. Dan mjesta slavi se 25. srpnja, na blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Jakova apostola. Na lokaciji današnjeg Jadranova prvi naziv mjesta Sveti Jakov (Sco. Zacomo) nalazi se na zemljovidu Iacoppa de Giroldisa iz 1426. godine. U novijoj prošlosti, na početku 20. stoljeća, tadašnji Sv. Jakov izrazito je mjesto ribara i zidara, a od 1935. počinju pristizati prvi turisti. Od tada mjesto postaje značajna turistička destinacija s velikim brojem stalnih gostiju.

Crkva Sv. Jakova apostola u Jadranovu



Crkva Sv. Jakova apostola izgrađena je od kamena. Građena je u romaničkom stilu, a položena je u smjeru istok-zapad. To znači da je glavni oltar crkve smješten na istoku, a pročelje okrenuto prema zapadu.

Ova crkva datira još s početka 19. stoljeća. Iz dostupnih dokumenata i izgleda crkve se može pretpostaviti da je građena u više etapa. Najprije je izgrađena kapelica  Sv. Jakova Pustinjaka, a 1812. godine je zalaganjem župnika Mate Balasa dozidana lađa crkve.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva svetog Jakova Jadranovo
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala