Crkva svete Trojice Bakarac

# Crkva svete Trojice Bakarac

Kvarner

Bakarac

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog trojca (prema Google maps servisu Crkvica Blažene Djevice Marije) se nalazi u samoj šumi ..Do nje se može doći asfaltiranom cestom od Bakarca (3 kilometra udaljenosti) dok od Križišća prema crkvi vodi neasfaltirani put crkva se pravim imenom zove Crkva Svete Trojice. 
Crkva je vjerojatno sagrađena negdje u 13.st. mada nema pouzdanih podataka. Prvi se put spominje kao kapela Sv. Roka u 15.st. Nastala je uz put koji je tada spajao Hreljin s Bakarcem. Kako je u blizini puta nađen antički miljokaz tako se pretpostavlja da je dio ovoga srednjovjekovnog puta nastao i na trasi antičke ceste. U zvoniku je bilo zvono iz 14.st. koje je naknadno preseljeno u ovu crkvu. Nekada se ovo zvono nalazilo u crkvi Sv. Jurja na Hreljinu, dok se danas nalazi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Uz crkvu nalaze se grobovi obitelji Švrljuga, a staro groblje nalazi se pedesetak metara od crkve prema Križišću. Ukopi na groblju prestali su početkom 20.st. kada je posljednji put i crkva obnovljena, zaslugom kapetana Ivana Rempešića i inženjera Josipa Turine iz Križišća. Staro groblje nisam obišao, pošto je čitavo zaraslo u žbunje i drveće pa mi se nije ulazilo u njega. Odavde možete makadamskom cestom stići do Križišća ravno a do Bakarca ima nekih 3 km asfaltirane ceste, uz cestu se nalazi i novo groblje Bakarac.

Više fotografija na linku  goo.gl/2mFo2u

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva svete Trojice Bakarac
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala