Crkva Uznesenja BDM Rijeka

# Crkva Uznesenja BDM Rijeka

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je prvotno izgrađena u ranom srednjem vijeku na ruševinama rimskih termi. Majstor Juraj iz Zadra obnovio je 1442. postojeću trobrodnu baziliku i povisio joj glavni brod. Crkva je popravljena i nakon mletačkog razaranja Rijeke 1509. godine. Crkva je ponovnu obnovu dočekala 1695. godine. Unutar crkve se nalaze 4 kipa svetih Šimuna, Margarete, Antuna i Ane koji su djela padovanskog skulptora Jacopa Contiera. Strop svetišta ukrašen je baroknim štukaturama. Na bočnim zidovima se nalaze 8 kapela s višebojnim mramorni oltarima iz 18. stoljeća. Zidove je oslikao je poznati talijanski dekorativni slikar Augusto Pagliarini 1932. godine, a kao motiv je uzeo štukature u svetištu. Ispod sadašnjeg poda, načinjenog 1901. godine, nalazi se 75 grobnica srednje dubine do 2,5 m. Kamene ploče s tih grobnica uzidane su u vanjski sjeverni zid crkve, a njihovi natpisi povijesna su svjedočanstva o riječkom stanovništvu. Uz crkvu se nalazi zvonik kojeg mještani zovi i kosi toranj jer je prema mjerenjima iz 1920. godine, nagnut za 40 cm.

 

Crkva Uznesenja BDM Rijeka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala