Crkva Sv. Servula Buje

# Crkva Sv. Servula Buje

Istra

Buje

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Servula Buje



Crkva se nalazi u mjestu Buje, na mjesnom trgu, nasuprot gradske vijećnice.

Pokraj crkve Sv. Servula, kompletnu sliku mjesta krasi uzdignuti zvonik od pedeset metara koji je izgrađen u16. stoljeću. Opisati ga možemo kao visoki zvonik osmerokutnog presjeka koji je odvojen od same crkve.

Crkva svetog Servula u Bujama jedan je od najvažnijih spomenika kasnog baroka u Istri. Monumentalnih dimenzija, koristi se samo u najsvečanijim prilikama, za misne svečanosti na dan Svetog Servula ili pak za festival orgulja. Današnji oblik ova je crkva poprimila u drugoj polovici 18. stoljeća, na mjestu gdje se prethodno nalazila starija romaničko-gotička trobrodna crkva iz 13. stoljeća. Elementi starije građevine ugrađeni su u novo zdanje, pa i danas možemo primijetiti detalje na pročelju, a vjeruje se da je na istom mjestu davno u prošlosti postojao antički hram.

Izgled unutrašnjosti crkve Svetog Servula



Kada opisujemo unutrašnji izgled crkve, prvo ćemo spomenuti portal – koji je bogato urešen i jedan od najljepših u Istri. Nedovršeno pročelje pak priča svoju riču, i svjedoči o prilikama u vrijeme kasne mletačke uprave, kada je građena crkva Svetog Servula. Unutrašnjost će oduševiti sve koji dođu posjetiti ovu crkvu. Prostor je doista monumentalan i prozračan, a jedini brod nadsvođen bačvastim svodom. Pored sedam bogato ukrašenih oltara, i propovjedaonice te lustera, iz bogatog crkvenog inventara vrijedi izdvojiti čuvene orgulje iz 1791. godine, koje je sagradio Gaetano Callido. Mramorni kipovi Svetog Sebastijana i Svetog Servula rad su venecijanskog majstora Giovannija Marchiorija, nastali 1737. godine i prava su remek djela kararskog mramora.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Servula Buje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala