Crkva Svetog Jakova Opatija

# Crkva Svetog Jakova Opatija

Kvarner

Opatija

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Jakova Opatija



Smatramo da je crkva Sv. Jakova u Opatiji podignuta 1420-ih godina, kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu. Ova opatija je je dala ime naselju koje se kasnije izgradilo.

Crkva sv. Jakova nije u originalnom obliku jer je vremenom nadograđivana, zbog čega je izgubila jako mnogo od svog izvornog izgleda. Opat Šimun je izgradio ili pregradio crkvu 1506. godine, kako govori natpis nad portalom, da bi crkva krajem 18. stoljeća temeljito bila renovirana, a 1930-ih znatno i proširena.

U crkvi se čuva replika reljefa "Pieta", koji je djelo čuvenog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Samostan – koji se nalazi u sklopu crkve, je u najranija vremena bio mjestom održavanja sudskih procesa i sajmišta koja su o Jakovljevu privlačila goste iz okolice na ples i trgovanje. U neposrednoj blizini se nalazilo prvo pokapalište mještana, a u 19. stoljeću ovdje je bila udomljena i prva opatijska škola.

Zgrada je prelazila iz ruke u ruku čitavog niza crkvenih redova, od benediktinaca i augustinaca do pavlina, da bi danas pripala isusovcima. Danas se ovdje, osim molitvi i misa, mogu čuti i komorni koncerti, pa je osim za vrijeme misa, crkva zajedno sa samostanom mjesto okupljanja mnogih turista i zaljubljenika u povijest i umjetnost.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Jakova Opatija
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala