Crkva Svetog Jurja Lovran

# Crkva Svetog Jurja Lovran

Kvarner

Lovran

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog Jurja Lovran



Župna crkva sv. Jurja Mučenika prvi put se spominje 9. svibnja 1410. godine. Pronašli smo spomen na ovu crkvu u oporuci lovranskog župnika Radena. Najstariji dio crkve, romanički temelj pravokutnog svetišta, nastao je između 12. i 13. stoljeća., da bi crkva u 14. i 15. stoljeću, u doba gotike, dobila i natkriveno svetište oslikano zidnim slikama.

Najveći dio fresaka uradili su majstori radionice Vincenta iz Kastva. Među značajnijim su slikama prikaz Raspeća na sjevernom zidu i prizori mučenja sv. Jurja na donjem dijelu istočnoga zida.

Na zidnim slikama vidimo i brojne, dobro sačuvane, grafite koji svjedoče o glagoljaškoj tradiciji u Lovranu. U doba baroka ova je crkva ojačana potpornim lukovima, koje vidimo na južnoj strani, a postupnom dogradnjom sjevernih kapela sjedinjena je crkva i zvonik. Smatra se kako su dotad na mjestu današnjih bočnih kapela župne crkve najvjerojatnije postojale dvije zasebne crkvice, i to crkva sv. Marije i crkva sv. Matije Apostola.

Negdje oko 1700. godine uređen je prostor za orgulje i crkveni zbor. Novije povijesno-umjetničke analize zvonik župne crkve stilski određuju u renesansu i datiraju njegovu gradnju u 16. ili najkasnije u početak 17. stoljeća. Ispred prvotnog pročelja crkve, koje također u baroku poprima današnji izgled, postojao je trijem. Osim zidnih slika unutrašnjost crkve krasi glavni oltar Sv. Jurja (iz 18. stoljeća) i krstionica (iz 17. stoljeća), a u bočnim kapelama drveni rezbareni oltari. U bočnim kapelama se lijepo ističu oltar Antona Padovanskog (16. stoljeće), oltar Majke Božje Karmelske (17. stoljeće), oltar sv. Križa (18. stoljeće).

Ukratko o crkvi sv. Jurja u Lovranu



Župna crkva sv. Jurja, izvorno je romanička građevina sagrađena u 13. stoljeću. Kasnije, u 15. stoljeću crkva dobiva novo svetište, nadsvođeno gotičkim mrežastim svodom, u cjelini ukrašeno kasnogotičkim fresko-slikarijama, koje su rad domaćih majstora.

Freske su nastale u razdoblju od 1470. godine do 1479. godine. Izrađene su u dvijema domaćim radionicama: kastavska radionica oslikala je slike na svodu i gornjem dijelu zidova, dok su donji dio svetišta oslikali istarski majstori.

Svoj današnji barokni izgled crkva je dobila u 18. stoljeću, kada je proširena dogradnjom dviju baroknih kapela te je tako spojena sa zvonikom.

Nasuprot župne crkve nalazi se stara zgrada gradskog poglavarstva, srednjovjekovni objekt na kojemu je u 19. stoljeću u luneti iznad portala izrezbaren u drvu lik Svetoga Jurja, zaštitnika grada Lovrana i lovranske župe, koji kopljem probada zmaja. Na pročelju zgrade nalaze se grbovi uglednih lovranskih obitelji.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Jurja Lovran
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala