Crkva Sv. Marije Bale

# Crkva Sv. Marije Bale

Istra

Bale

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti se nalazi u staroj gradskoj jezgri Bala, neki je još nazivaju  crkva Sv. Julijana prema općinskom zaštitniku blaženom Julijanu. Današnja je crkva sagrađena za vrijeme monsignora Paola De Perisa 1879. – 1882. godine. Stara crkva je porušena je do temelja 1871, godine radi izgradnje nove crkve, a po natpisima, na istom mjestu se nalazila crkva koja je sagrađena u 9 stoljeću, a prije nje na istom je mjestu prethodilo čak 5 crkvi. Navodno je najprije bila kapelica, potom bizantska crkva,zatim gotska građevina i nakon nje (od 1638.) crkva koja je srušena 1879.  U crkvi se čuva bogat i vrijedan sakralni inventar: kameni sarkofag iz 8.st. ukrašen pleterom, drveno romaničko raspelo iz 13.st., drveni renesansni poliptih iz 15.st., drvena skulptura Gospe od Mon Perina iz 15.st., vrijedne slike na platnu iz 17. i 18.st., liturgijsko ruho i oprema iz razdoblja 15. – 19.st. 
Godina izgradnje: 1879. – 1882.


Crkva Sv. Marije Bale
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala