Hrvatski željeznički muzej Zagreb

# Hrvatski željeznički muzej Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Hrvatski željeznički muzej ZagrebIdeja i želja za osnivanjem Hrvatskoga željezničkog muzeja svoje početke bilježi još u davnoj 1966. godini, kada je zagrebačka željeznička uprava donijela odluku o osnivanju Željezničkog odjela pri Tehničkom muzeju u Zagrebu. U to vrijeme odluka nije ostvarena zbog nedostatnoga prostora i premalog broja stručnog osoblja. Opet, 10 godine kasnije, 27. ožujka 1986. godine, željeznička uprava je u sklopu matične kuće ponovno pokušala osnovati željeznički muzej, no ni taj pokušaj nije urodio plodom.

Tek početkom 90-tih godina prošloga stoljeća ideja se počela ostvarivati. Dana 19. ožujka 1991. godine osnovan je Željeznički  muzej Hrvatske u Zagrebu. Danas taj muzej djeluje u sklopu HŽ-Infrastrukture d.o.o. po Odluci Uprave HŽ-a. Na dan 20. svibnja 2001. godine, muzej je preimenovan u Hrvatski željeznički muzej, pod kojim nazivom djeluje i danas.

Od početka postojanja, Muzej se razvija na južnom dijelu TŽV-a Gredelj, s ulazom iz Ulice grada Vukovara. Radioničke hale TŽV-a Gredelj idealan su prostor za prihvat HŽM-ovih zbirka, posebno zbog povijesne obilježenosti jednoga od najstarijih željezničkih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj.

Danas Muzej ima 20 izloženih pružnih vozila. Nalaze se na željezničkim kolodvorima diljem Hrvatske i parne lokomotive iz HŽM-ova fundusa. Lokomotive su na kolodvorima postavljene sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme kada je parna vuča u Hrvatskoj konačno povučena iz prometa. Od tada one su vrijedni spomenici tehničke baštine.

Brigu o očuvanju lokomotiva i njihovom restauriranju preuzeo je Hrvatski željeznički muzej netom nakon svojega osnivanja.

Hrvatski željeznički muzej nastavlja svoj rad kao registrirana muzejska ustanova, ali unutar organizacijske strukture HŽ Infrastrukture d.o.o.  u sklopu Ureda Uprave.

Hrvatski željeznički muzej Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.