Hrvatski željeznički muzej Zagreb

# Hrvatski željeznički muzej Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Hrvatski željeznički muzej Zagreb



Ideja i želja za osnivanjem Hrvatskoga željezničkog muzeja svoje početke bilježi još u davnoj 1966. godini, kada je zagrebačka željeznička uprava donijela odluku o osnivanju Željezničkog odjela pri Tehničkom muzeju u Zagrebu. U to vrijeme odluka nije ostvarena zbog nedostatnoga prostora i premalog broja stručnog osoblja. Opet, 10 godine kasnije, 27. ožujka 1986. godine, željeznička uprava je u sklopu matične kuće ponovno pokušala osnovati željeznički muzej, no ni taj pokušaj nije urodio plodom.

Tek početkom 90-tih godina prošloga stoljeća ideja se počela ostvarivati. Dana 19. ožujka 1991. godine osnovan je Željeznički  muzej Hrvatske u Zagrebu. Danas taj muzej djeluje u sklopu HŽ-Infrastrukture d.o.o. po Odluci Uprave HŽ-a. Na dan 20. svibnja 2001. godine, muzej je preimenovan u Hrvatski željeznički muzej, pod kojim nazivom djeluje i danas.

Od početka postojanja, Muzej se razvija na južnom dijelu TŽV-a Gredelj, s ulazom iz Ulice grada Vukovara. Radioničke hale TŽV-a Gredelj idealan su prostor za prihvat HŽM-ovih zbirka, posebno zbog povijesne obilježenosti jednoga od najstarijih željezničkih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj.

Danas Muzej ima 20 izloženih pružnih vozila. Nalaze se na željezničkim kolodvorima diljem Hrvatske i parne lokomotive iz HŽM-ova fundusa. Lokomotive su na kolodvorima postavljene sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme kada je parna vuča u Hrvatskoj konačno povučena iz prometa. Od tada one su vrijedni spomenici tehničke baštine.

Brigu o očuvanju lokomotiva i njihovom restauriranju preuzeo je Hrvatski željeznički muzej netom nakon svojega osnivanja.

Hrvatski željeznički muzej nastavlja svoj rad kao registrirana muzejska ustanova, ali unutar organizacijske strukture HŽ Infrastrukture d.o.o.  u sklopu Ureda Uprave.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Hrvatski željeznički muzej Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala