Gradska tržnica u Trogiru

# Gradska tržnica u Trogiru

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
lokacija
Trogir
22.07.2017. 14:01 dodajeIvan

Skoro svaki grad ima svoju tržnicu, pa tako i Trogir. Ipak, ova tržnica u Trogiru nešto je posebno, i pravi je doživljaj doći na nju.
Nalazi se pred samim ulaskom u stari grad, a domaći stanovnici je zovu Pazar. Trogirska tržnica u ovakvom obliku postoji nekih 200 godina, a i danas svojim posjetiteljima nudi široku paletu sredozemnog i drugog ukusnog voća i povrća, te raznih drugih namirnica. Osim voća i povrća, tržnica je vrlo je dobro snabdjevena i maslinovim uljem, aromatiziranim rakijama, različitim vrstama meda, pekmeza, likera i vina, ribom… 

Tržnica je uvijek bogata turistima jer joj pri samom pogledu na voće i povrće ne mogu odoljeti.

Povijest tržnice duga je 200 godina


Tržnica u Trogiru doživjela je dugačak period, pa nas ne čidu što ima neke sačuvane trogirske tajne. Upoznajte malo bolje Pazar, odnosno trogirsku tržnicu.

Trogirska tržnica kultno je mjesto koje turisti najprije fotografiraju, pa onda ondje kupuju. Ovamo bi trebalo poslati svakog trogirskog gosta, ali on je već sam dolutao na ovo kultno mjesto nedaleko od ulaza u povijesnu jezgru grada.

Raznolika ponuda slasnog sezonskog voća i povrća, sušenih smokava i krvavo crvenih plodova šipka, daje poseban ugođaj i pravi je mamac za sve koji prođu pokraj tržnice. Malo tko neće svratiti i pogledati što se sve nudi. Osim već spomenutih namirnica, na trogirskoj tržnici možete pronaći šipak, te kvalitetno maslinovo ulje zapakirano u jako zanimljive staklene boce.

Trogirska tržnica zaustavlja dah, mami poglede i pruža jedno nezaboravno lijepo iskustvo. Na prvi pogled jasno je da se upravo na ovom mjestu čuvaju najskrivenije trogirske tajne. Tajne su brižno čuvane tijekom povijesti tržnice koja je dugačka čak 200 godina.

Već na prvi korak koji posjetitelj uradi, vadi se fotoaparat i namještaju se razne poze za fotografiju. Naravno, kasnije će se napuniti košara sa različitim i vrhunskim namirnicama.

Zanimljivo je da danas postoji neka vrsta osobne karte za trogirsku tržnicu, a na njoj možete potražiti sve potrebne i zanimljive podatke. Svakako vrijedi spomenuti da trogirska tržnica radi od sedam ujutro pa sve do jedanaest sati navečer.

Za turiste, domaće je ulje i suvenir i začin i lijek. Kako i ne bi bilo kada se radi o ulju vrhunske kvalitete, lijepo upakiranom toliko da ga je čovjeku žao i otvoriti. Na tržnici se prodaju dobro i suhe smokve, te naravno šipak koji ovdje zovu mogranj.

Na štandovima se nude zdravo i organski uzgojeno voće i povrće iz vrtova oko Trogira, Segeta i Prapatnice. Uz svježe voće i povrće, kao alva ide i med, domaći džemovi i marmelade, likeri, atraktivne boce rakije s različitim travama i aromama.

Jedna je od popularnijih tržnica na našoj obali, a u Trogiru je svakako mjesto okupljanja za veliki broj i domaćih, ali i gostiju. Cijele obitelji napajaju sva osjetila, vade novčanike, pomalo se cjenkaju, ali većinom poštuju formirane cijene koje su dostupne svakom džepu. Punih košara najčešće pretrče cestu pa svrate i do ribarnice, naslonjene na tržnicu, u nabavku ribe, školjaka i svih vrsta plodova mora. Kad je večera definirana, ponovno se vraćaju na tržnicu po bocu autohtona vina, a nudi se bijeli pošip, crni babić, postup, faros i mnoga druga. I usput snime još pokoju fotografiju pazara, jednu jutarnju i jednu večernju za obiteljski album s ljetovanja u Trogiru. Pa neka se nađe.

Posjetite trogirsku tržnicu, da iz prve ruke saznate zbog čega je toliko posjećena, kakve tajne krije i na kraju, da bi kupili nešto...

Gradska tržnica u Trogiru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala