Crkva Sveti Anđeli Zagreb - Savski gaj

# Crkva Sveti Anđeli Zagreb - Savski gaj

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sveti Anđeli Zagreb - Savski gaj



Ova župa ima svoju pretpovijest. Naime, za vrijeme Jugoslavije, Novi Zagreb nije imao ni jedne župne crkve. Na datum 19.12.1964. godine osnovana je župa Remetinec. Odmah za Božić te godine župa je dobila svoga prvog župnika u osobi velečasni Leopold Tepeš. Kao župna crkva služila mu je kapela Kraljice Hrvata u Remetincu, koja je sagrađena 1935. godine. U to vrijeme župnik Tepeš nije imao ni župnog ureda niti stana pa je stanovao kod svog brata i šogorice u Savskom Gaju. Kod njih se hranio, primao stranke i upravljao Župom. U Savski Gaj počeli su dolaziti novi stanovnici iz svih krajeva Hrvatske. Savski Gaj postao je naselje s malim kućicama i uskim ulicama, što se može još i danas vidjeti. Vjernički život bio je slab. Oni koji su bili vjernici, vjerske usluge tražili su u Stupniku ili na Knežiji.

Godine 1964. Zagreb je pogodila velika poplava. Sava je došla skoro do Kazališta. Mnogi ljudi tada su osiromašili, i ostali bez svega. Nakon poplave nastalo je novo zagrebačko naselje Botinec. Glavna osoba tog vremena u ovom dijelu Zagreba bio je župnik Leopold Tepeš. Od kardinala Šepera dobio je zadaću da osnuje župu Botinec, koja je osnovana 1969. godine.

Dana 04.12.2011. godine župljani su slavili 30. godišnjicu Župe uz kardinala Bozanića, više svećenika te puno svijeta, osobito mladih, po prekrasnom sunčanom i toplom danu. Danas Župa ne zaostaje za drugim župama u Zagrebu, a župljani vjeruju da su moćni Sveti anđeli bili na djelu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sveti Anđeli Zagreb - Savski gaj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala