Crkva Rođenja Isusova Zagreb - Kajzerica

# Crkva Rođenja Isusova Zagreb - Kajzerica

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Rođenja Isusova Zagreb - Kajzerica



U mjesecu ožujku 1969. godine nastala je samostalna župa na Kajzerici, i već se tada javila potreba za crkvenim prostorom u kojem bi vjernici mogli slaviti svoje vjerske obrede. To je bio uvjet da se župa mogla osamostaliti, u protivnom bi sami taj čin (pravno gledano) odvajanja bio bi nelogičan.

Dokumenti koje imamo ukazuju da je od samih početaka župe bilo riječi o gradnji crkve na Kajzerici. Dakle, postojala je komunikacija po tom pitanju - između tadašnjih gradskih službi i crkvenih predstavnika. U pismenoj dokumentaciji provlači se nejasan urbanistički plan o budućnosti Kajzerice kao naselja. Nije još bilo odlučeno dali će ostati obiteljske kuće ili će biti dopuštena gradnja urbanog naselja za desetak tisuća stanovnika. Znamo da je dozvola za gradnju crkve u „ona“ vremena bila gotovo nemoguća misija.

Osnivanjem samostalne župe, crkvenom je vodstvu bilo jedino moguće rješenje ili imperativ kupiti neku obiteljsku kuću i u njoj, uz dopuštenje tadašnjih državnih vlasti, urediti sakralni prostor koji će župljanima služiti kao kapela ili crkva.

Kako god, nije bilo moguće pronaći ni prikladnu kuću. Bilo je kod prodavatelja i straha kuću prodati „crkvi“. Tek je 7. rujna 1970. godine pronađena jedna kuća u IX. Podbrežju, koja je kupljena za 90 tisuća dinara. Nakon kupnje te kuće pristupilo se dogradnji i preuređenju prizemlja. Kapela je blagoslovljena i prva javna služba Božja bila je na Božić 1970. godine. „Crkva“ je u takvom stanju ostala sve do početka devedesetih kada je zaslugom tadašnjeg župnika fra Dominika Nedjeljka Sliškovića proširena, preuređena na najvišoj razini sakralnog objekta.

Župnik je u to vrijeme znao govoriti „imamo tri crkve“, jer proširivani prostor nije jedinstvena cjelina, te vjernici iz druge ili treće „crkve“ uopće ne mogu vidjeti svetište s oltarom. Čak je u trećem dijelu postavljen monitor kako bi vjernici mogli bogoslužje (polu) izravno pratiti i sudjelovati u njemu.

Svaki župnik, a bilo ih je s današnjim devet, je tražio mogućnosti za odgovarajuću lokaciju i gradnju „prave“ crkve. Realno gledajući, ondašnja i današnja crkva na Kajzerici ni po čemu nije odgovarajuća za osmišljene pastoralne aktivnosti. Dolaskom današnjeg župnika velečasnog Mije Šibonjića u ljeto 2012. godine, stvar se ozbiljnije pokrenula jer je on nastupio vrlo aktivno i ozbiljno se uhvatio u koštac s tvrdokornim gradskim strukturama.

Prema važećem gradskom prostornom planu na Kajzerici, nije predviđen konkretni prostor za gradnju nove crkve. Gradonačelnik Milan Bandić je u svibnju 2015. godine, na „ledini“ u Bencekovićevoj ulici uskliknuo da tu ima mjesta i za crkvu i za park.

I danas nema odluke o lokaciji gradnje župne crkve. Dakle, nova je crkva na Kajzerici i dalje samo u planovima. Iako postoje idejne skice nove crkve na Kajzerici, početak gradnje nije započet jer se još i danas rješavaju dozvole i pravna pitanja po tom planu. Do izgradnje crkve, u sklopu dobivanja građevne dozvole sigurno će doći do određenih preinaka. Ovaj idejni plan će vjerojatno biti šablona kojom će se voditi u budućnosti, ali će izmjena zasigurno biti. Glede gradnje župne crkve na Kajzerici postoje u župnom uredu dokumenti koji su tijekom godina nastali korespondencijom župe s nadležnim gradskim službama ili Nadbiskupijom.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Rođenja Isusova Zagreb - Kajzerica
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala