Sveti Lovro, narodni trg Zadar

# Sveti Lovro, narodni trg Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveti Lovro, narodni trg Zadar



Narodni trg u Zadru ukrašen je mnogim povijesnim građevinama, a među njima je i prelijepa crkva svetog Lovre.

Predromanička crkva lijepo je sačuvana kroz dugi period svog postojanja. Danas ukrašava dio trga, te ga obogaćuje ponudom – i povijesnom i kulturnom. Na istočnom dijelu izvan trga je palača Ghirardini sagrađena u romaničkom stilu, s balkonom u stilu renesanse iz 15. stoljeća.

Nasuprot Gradskoj loži smještena je Gradska straža u čijem je prostoru bio smješten Etnološki odjel Narodnog muzeja, a nakon obnove služi kao izložbeno-galerijski prostor. U 18. stoljeću na Gradskoj straži je nadograđen toranj sa satom koji neprekidno radi još od davne 1803. godine. Veće zvono, koje otkucava sate prenijeto je s Kapetanove kule, a manje koje otkucava četvrtine sata nalazi se na zvoniku crkve svetog Lovre. Sat je izradio i montirao gradski urar Martini. Inače, u Zadru se još 1555. godine spominje javni gradski sat na zvoniku crkve Četrdeset mučenika ili svete Barbare koja je stajala u blizini današnje kavane Forum.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sveti Lovro, narodni trg Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala