Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

# Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle ZagrebTehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu smješten je na magistralnom pravcu sjever-jug. Osnovan je po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, kako mu i naziv govori – kao specijalizirani muzej tehnike. Muzej nam zorno predočava razvoj tehničkih rješenja kojima je čovjek kroz svoju povijest, uvijek nastojao svladati prostor i vrijeme.

Zapravo zamisao o osnivanju ovakve vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća. Stoga je jedno vrijeme Zagreb imao Trgovačko-obrtnički muzej, točnije rečeno – povijest Tehničkoga muzeja u Zagrebu započinje još davne 1954. godine. Naime, tada je donesena odluka o njegovom osnivanju, a 1959. godine, Muzej za svoje potrebe koristi prostorije na adresi Savska cesta 18.

Idejni začetnik, i pokretač čitave priče u vezi osnivanja Tehničkog muzeja u Zagrebu bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak. Kasnije je obnašao funkciju predsjednika Savjeta Muzeja, a realizator i prvi ravnatelj Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav u Muzeju je izveo arhitekt Emil Vičić, a zgradu je projektirao Marijan Haberle.

Na dan 5. lipnja 2015. godine, odlukom Skupštine Grada, dotadašnji Tehnički muzej u Zagrebu, na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba (Milan Bandić), mijenja ime u Tehnički muzej Nikola Tesla.

Što možete vidjeti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu? Pretpostavljate da su u Muzeju izloženi radovi ovog svjetski poznatog izumitelja. Možete pobliže zaviriti u stvarni rad Nikole Tesle, i tako iz prve ruke vidjeti i dočarati sebi sliku koju je imao izumitelj, za vrijeme svojih najvećih otkrića.

Odjeli Tehničkog muzeja u ZagrebuIzlošci u muzeju - Prvi odjeli Tehničkog muzeja daje uvid u teme: Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo. Ovi su odjeli otvoreni za javnost 1963. godine, a nakon toga je otvorena i zbirka Nafta 1964. godine, Planetarij 1965.godine, demonstracijski kabinet Nikola Tesla 1976. godine, odjel Osnove poljodjelstva 1981. godine, odjel Vatrogastvo 1992. godine, Apisarij 1994. godine, te muzeorama Zemljomjerstvo-katastar 1994. godine.

Odjel transformacije energije – Ovaj odjel daje nam realan uvid u povijesni razvoj stručnih rješenja u nastojanju da manje vrijedne oblike energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe mnogo korisnije.

Odjel prometnih sredstava - U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava u vodi, na kopnu i zraku. Svakako je zanimljiv publici svih životnih dobi. Oduševit će i mlađe, pa tako i one starije.

Odjel astronautike s planetarijem - Odjel astronautike izlaže modele najpoznatijih svemirskih letjelica. Tu možete vidjeti rakete-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike.

Odjel geologije, rudarstva i nafte - Zbirka rudarstva prikazuje razvoj tehnike eksploatacije mineralnih sirovina. Također, ovaj odjel treba da prikaže načine oplemenjivanja i prerade ruda. Posebno je zanimljiv za posjetitelje model rudnika s ukupnom duljinom rudničkih hodnika od više od 300 metara, koji je izgrađen ispod objekta Muzeja.

Odjel vatrogastva – U ovom odjelu vidjet ćete posebne vatrogasne izloške, od vatrogasne opreme do posebno opremljenih vozila. Prikazan je i razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.

Odjel osnovi poljodjelstva s apisarijem - Eksponati izloženi u ovom odjelu zorno predočavaju povijesni razvoj tehničkih rješenja za različite sprave za kopanje i oranje. Posebno je zanimljiv izložak – staklene ogledne košnice, odnosno apisarij sa živim pčelama, čiji se život i rad može nesmetano promatrati u živo.

Odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike - U odjelu je do sada realiziran postav o Faustu Vrančiću i demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Čitava aleja skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike jedan je veći dio tog odjela na otvorenom, u parku Muzeja.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle - Stalni postav Demonstracijskog kabineta, ukupne površine 260 četvornih metara, otvoren je za javnost 1976. godine. Datum nije slučajno odabran, jer se tada obilježava i 120. godišnjice Teslina rođenja. Izlošci su napravljeni u radionicama Muzeja. Stalni postav obnovljen je 2006. godine, povodom obilježavanja godine Nikole Tesle (2006. godina) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.