Tiflološki muzej Zagreb

# Tiflološki muzej Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Tiflološki muzej ZagrebTiflološki muzej poseban je po mnogočemu, pa ćemo ga u nastavku predstaviti i dati važne informacije, koje bi Vas mogle zanimati i „pozvati“ da dođete u razgledavanje.

Ovaj je Muzej jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi. Tiflološki muzej se bavi problematikom osoba s invaliditetom, posebno s osobama sa oštećenim vidom.

Novi stalni postav muzeja otvoren je za javnost u siječnju 2008. godine. Zajedničkim snagama stručnih djelatnika muzeja, danas možemo pozvati javnost da dođe u jednu ovako jedinstvenu ustanovu.

Misija muzejaTiflološki muzej je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom. Naglasak je na osobe sa oštećenim vidom.

Svojim djelovanjem Tiflološki muzej nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida. Na taj način želimo ukazati na probleme s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, te potaknuti na harmonične i tolerantne odnose među ljudima. Naša misija je da potaknemo na međusobno uvažavanje svake osobe. Osim stručnih djelatnika muzeja, pozivamo sve zainteresirane osobe s invaliditetom da se aktivno uključe u njegovo djelovanje.

Zbirke muzeja:

Zbirka predmeta specijalne edukacije i rehabilitacije – Zbirka je predmeta vezanih za određena područja odgoja, obrazovanja, rehabilitacije te svakodnevnog života osoba s invaliditetom, osobito osoba oštećena vida.

Zbirka tiskovina na reljefnim pismima

Donacija Wagner

Zbirka likovnih radova – Pored slika i određenih skulptura manje ili više poznatih kipara, jedan veliki dio ove Zbirke sačinjen je od radova samoukih slijepih kipara.

Oftalmološka zbirka – Oftalmološka zbirka sačinjena je od oftalmološko-optičkih aparata i pomagala za dijagnostiku s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Spomenuti su predmeti nekada bili dio inventara očne klinike.

Zbirka fotografija – U ovoj zbirci su sačuvane i dokumentirane fotografije vezane uz svakodnevni život osoba oštećena vida.

Zbirka arhivskog gradiva – Osnovna zadaća u okviru ove zbirke je sustavno prikupljanje, zaštita, stručna obrada i muzeološka prezentacija arhivskog gradiva različitog sadržaja iz područja povijesti skrbi o slabovidnim i slijepim osobama te o njihovu odgoju i obrazovanju.

Tiflološki muzej Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.