Crkva sv. Krševana u Zadru

# Crkva sv. Krševana u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
lokacija
Zadar
17.07.2017. 09:44 dodajeIvan

Riječ je o impozantnoj građevini u svakom pogledu. Svojim dimenzijama, oblikom i starošću, crkva svetog Krševana krasi gradski izgled i omiljeno je mjesto za posjetiti mnogim našim gostima.
Riječ je o trobrodnoj bazilici sa tri bogato ukrašene polukružne apside. Romaničkog je stila, a ime je dobila po Sv. Krševanu mučeniku. Sveti Krševan je zaštitnik Zadra, i njegov lik krasi grb ovoga grada.

Crkva sv. Krševana, zajedno sa zvonikom, jedini su sačuvani dio nekad prostrane benediktinske opatije. Benediktinska opatija začeta je još u srednjem vijeku, a sama crkva je sagrađena na mjestu rimskog emporija. Sama bazilika romanička je građevina podignuta u istom vremenu i u istim umjetničkim oblicima kao i katedrala sv. Stošije.

Godine 1175. posvetio ju je prvi zadarski nadbiskup Lampridije, koji je bio domaćin papi Aleksandru III. Dvije skladne kolonade dijele crkvu u tri broda. Dno bazilike krase tri polukružne apside, ispred kojih je podignuti prezbiterij posred kojeg je vrijedan barokni oltar iz 1701. s bijelim mramornim kipovima zadarskih zaštitnika Sv. Šimuna, Sv. Krševana, Sv. Stošije i Sv. Zoila. Svi su djelo mletačkog kipara Alvise Tagliapietra. Oltar je izgrađen kao ispunjenje zavjeta građana Zadra protiv kuge, kojeg su dali 1632.

U zabatu crkve, iznad glavne apside te u oblini lijeve bočne apside i na zidu do nje, ostaci su romaničkih fresaka. U centralnom dijelu pročelja nalazi se glavni portal s polukružnom lunetom i trokutastim zabatom nad njom. Površinu bočnog zida raščlanjuje dugi niz slijepih lukova oslonjenih na zavijene pilastre. Posebno se ističe jedan detalj ove arhitekture, a to je vanjska galerija na glavnoj apsidi.

Do crkve se nalaze ostaci srednjovjekovnog benediktinskog samostana koji je u 19. st. sasvim pregrađen, a u II. svjetskom ratu porušen. Zvonik se počeo graditi 1485., a do današnje visine izgrađen je 1546. godine. Nikada nije dovršen u cijelosti.

Bazilika zajedno sa zadarskom katedralom predstavlja krunski primjer romaničke umjetnosti u graditeljskom nasljeđu Dalmacije. Ona predočava i visoku duhovnu razinu Zadra u 12. stoljeću. Za našu nacionalnu povijest i općekulturno naslijeđe Hrvatske posebno valja spomenuti vrijednu instituciju iz ove opatije – skriptorij u kojem su napisane mnoge važne isprave i pisane umjetnine među kojima i one s muzičkim zapisima: gradual iz 1. stoljeća, antifonar iz 14., obrednik iz 15. stoljeća, misal opata Veniera, te zasigurno veliki dio srodnog štiva iz ostalih zadarskih crkava i samostana, posebno katedrale i Samostana sv. Marije.

Crkva Sv. Krševana smatra se i najljepšom romaničkom crkvom u Hrvatskoj


Za ovu trobrodnu baziliku mnogi kažu da je i najljepša crkva iz romaničkog perioda sagrađena u Hrvatskoj. Dobro je sačuvana i zadržala je svoju ljepotu kroz dugo vrijeme postojanja.

Glavni oltar izgrađen je 1701.g. kao ispunjenje zavjeta građana Zadra protiv kuge iz 1632. godine.

Uz crkvu se nalaze ostaci srednjovjekovnog benediktinskog samostana porušenog u II. svjetskom ratu, te zvonik započet 1485. godine. Ovaj zvonik još uvijek nije do kraja dovršen, ali i takav on predstavlja jedan cjeloviti povijesni interval u kojem je Zadar živio.

Svakako posjetite ovu građevinu, uživajte u ljepoti gradnje i građevnom umijeću iz tog perioda.

Crkva sv. Krševana u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala