Saznajte više o mjestima Grebaštica i Šparadići

# Saznajte više o mjestima Grebaštica i Šparadići

Sjeverna dalmacija

Grebaštica

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Grebaštica je malo, živopisno turističko mjesto, smješteno u istoimenom dubokom zaljevu sa kristalno čistim morem, samo 14 km južno od Šibenika. Sa sjevera ga zatvara poluotok Vela oštrica a s juga kopno i otočić Kmara. Mjesto je okruženo mediteranskim raslinjem i šljunkovitim plažama.
U zaljevu i prirodnoj luci jugoistočno od brda Oštrica mogu se usidriti velike jahte, a one manje u brojnim malim uvalama duž sjeverne obale. Smještaj se može naći u obiteljskim kućama, apartmanima i mnogobrojnim kampovima. U restoranima u samom mjestu i seoskim domaćinstvima u njenoj okolici vam se nude mnogi dalmatinski specijaliteti i domaća autohtona hrana, Dodatne uslugei zabavu možete potražiti u obližnjem Primoštenu (7km) ili Šibeniku (14 km). U blizini su vam i 2 Nacionalna parka "Krka" i "Kornati". grebaštica

Grebaštica je idealna za obiteljski odmor.Zbog čistog mora i guste borove šume pogodna je za sve vrste turizma.Posebnu atrakciju za vaš aktivni odmor čine niz uređenih biciklističkih staza koje će vas dovesti do malih obližnjih zaseoka i gdje ćete doživjeti prekrasnu prirodu i u njenom unutrašnjem dijelu. Povijest ovih mjesta priča da su prva naselja u ovom kraju nastala upravo u ovim selima u kojima danas ima više kuća nego ljudi.Nekoliko kilometara udaljena od obalnog dijela, nalaze se sela Konobe, Brnjača, Svirčići...okružena poljima koja su nekad hranila čitav kraj.Stanovništvo tu i dalje živi jednostavnim životom, ručno obrađujući zemlju.Ako posjetite ovaj kraj shvatit ćete da je susret čovjeka i prirode ovdje najintezivniji. Stoga ćete s domaćinima u ovim zaseocima uživati u plodovima tog spoja: maslinama i maslinovom ulju, suhim smokvama, bajamima, ovčjem siru i kapljici domaćeg vina. Grebaštica i Šparadići

Svu svoju ljepotu Grebaštica pokazuje u ljetnim mjesecima, kada se broj stanovništva deset puta poveća. Za vrijeme ljetne sezone organizirana su mnogobrojna događanja za svačiji ukus.

Dođite i posjetite nas, a mi ćemo se potruditi da vaš boravak bude bez stresa, užurbanosti.....da uživate i da se kući vratite sa predivnim utiscima. Dobrodošli! 

Povijest Grebaštice


Kontinuitet naseljenosti na prostoru Grebaštice postoji barem od rimskih vremena, o čemu svjedoče brojni ostatci rimske arhitekture (arhitravi, konzole) i ostaci rimskog puta nedaleko od župne crkve sv. Marije. Na lokalitetu samostana sv. Luce i Konjušine nalaze se ostaci rimskih građevina. Pretpostavlja se da ruševine jakih zidova sa zapadne strane groblja pripadaju rimskoj sudnici. Na groblju uz crkvu sv. Marije i kapelu sv. Petra nalaze se stećci i poklopac rimskoga sarkofaga.

U pisanim izvorima Grebaštica se prvi spominje – kao "Grebac" – 1298. godine. Te je godine osnovana šibenska biskupija, pa joj je šibenska gradska vlast prepustila svoje posjede u Grebaštici. Od 1298. godine Grebaštica je župa pod čijom su jurisdikcijom susjedna sela, Na čelu župe bili su popovi glagoljaši, što govori o kontinuitetu bogoštovlja na narodnom jeziku (u to doba, kad je službeni jezik Crkve bio latinski, tu su povlasticu uživale rijetke župe). Osim Crkve, na ovom području svoje su posjede imali i šibenski plemići. Jedan od njih, iz obitelji Čudimirović, dao je sagraditi crkvu sv. Petra (manja crkva prizidana uz današnju crkvu sv. Marije). Obitelj Čudimirović, zajedno je s još jedanaest hrvatskih plemićkih obitelji, sudjelovala je 1102. u potpisivanju ugovora s Mađarima o uspostavi zajedničke države. U crkvici sv. Petra Mlečanin Antonio Busato, jedan od graditelja šibenske katedrale, izradio je za lunetu portala kip patrona crkve. Pored crkve je i natpis koji je datira u 1434. godinu, kada Busato radi i na šibenskoj katedrali, nakon povratka iz Venecije gdje sudjeluje u radovima na Duždevoj palači. Grebaštice

Oko crkve sv. Marije pronađeni su brojni grobovi sa stećcima, karakterističnim za kulturu hrvatskog naroda u srednjem vijeku. I jugozapadno od crkve nalaze se mnogi srednjovjekovni grobovi što znači da se tu nekad doista nalazio samostan sv. Lucije, kako je u narodu nazvan taj lokalitet. Iako nisu provedena arheološka istraživanja koja bi to potvrdila, u narodu je još živa legenda o blagu skrivenom ispod ruševina starog samostana.

Crkva Sv. Marije sagrađena je 1668. godine na mjestu crkve koja je srušena za turskih prodora u Dalmaciju koncem 15. i početkom 16. stoljeća. Radi obrane od Turaka na poluotoku Oštrica izgrađen je obrambeni zid, poznat kao "Bedem", danas jedan od simbola mjesta. Izgradnja zida visokog desetak a širokog jedan metar, s kruništima i puškarnicama, počela je pred sam kraj 15. stoljeća. Uz zid je kasnije podignuta i crkva Sv. Duha, vjerojatno kao zavjetna crkva, iz zahvalnosti stanovnika Grebaštice i susjednih sela što ih je Bog spasio od Turskog nasrtaja.

Ipak, rat je ostavio traga: stanovništvo se privremeno sklonilo na susjedne otoke i zidinama zaštićena mjesta a dio se trajno iselio. Tako je župa Grebaštica izgubila značenje koje je do tada imala pa je pripojena župi Krapanj, i tako je ostalo sve do kraja 19. stoljeća. Ali, povoljan geografski položaj, na padinama okolnih brda i uz more, i postojanje stalnog izvora pitke vode, što je veliko bogatstvo u krškim područjima, oduvijek su privlačili ljude. Izvor, poznat kao "Kanela", posebno se štuje: njegovo uređenje 1930. godine popratila je i prigodna spomen-ploča.

Gospodarsku povijest Grebaštice obilježile su mediteranske kulture: vinova loza, smokva i, iznad svega, maslina, te ribarstvo i stočarstvo.

www.apartmani-nevenka.hr

Grebaštica i Šparadići slike i plažeSaznajte više o mjestima Grebaštica i Šparadići
gordana šabeder
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala