# Park prirode Lonjsko polje slike, životinje

Središnja Hrvatska

Sisak

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
lokacija
Sisak
24.01.2017. 19:32 dodajeIda

Park prirode Lonjsko polje nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz rijeku Savu, između Siska i Nove Gradiške, a 1990. je proglašen zaštićenim područjem. Park prirode obuhvaća Lonjsko, Poganovo i Mokro polje te neka naselja uz rijeku Savu. Područje je uglavnom močvarno, a prostire se na 50 650 ha, što ga čini najvećim zaštićenim močvarnim područjem u cijelom dunavskom porječju. Osim prirodnih ljepota, značajna su i stara sela koja su ostala na ovom području, a u kojima se ocrtava tradicionalan način života.

Lonjsko polje je veliko močvarno područje na kojem su stalne poplave koje oblikuju krajolik, i koje se mogu dogoditi tijekom cijele godine. Voda se u poplavnom području zna zadržati i do 6 mjeseci, te je park važno mrjestilište ribe šarana. Od ostalih životinja tu su rijetke životinje poput orla štekavca i zmijara, bijele čaplje, crne rode, raznih vrsta patki i čaplji. Kao močvarno područje, Lonjsko polje pruža utočište i hranilište brojnim pticama. Biljnih je vrsta u parku oko 550, i mnoge su ugrožene.

Lonjsko polje životinje (fauna)
Lonjsko polje životinje

U parku se nalazi i poznato selo Čigoč, poznato kao i „Europsko selo roda“ u kojem ima više roda nego stanovnika, 200 roda naspram 120 ljudi. Rode su mesožderi i hrane se životinjama koje se uobičajeno nalaze na močvarnim područjima poput žaba, riba, zmija i miševa. Prirodno je stanište roda šuma, no zbog raznih su se predatora rode eventualno nastanile blizu ljudskih naselja u kojima grade svoja karakteristično velika gnijezda. Sveukupno, park broji oko 250 vrsta ptica, od kojih se 170 ovdje i trajno gnijezdi.

Na području Lonjskog polja zadržao se uzgoj autohtonih pasmina svinja poput hrvatskog posavca i turopoljske svinje. Park je svojevrstan spomenik tradicionalnog načina života koji je bio karakterističan za Europu sve do 20-og stoljeća. Osim prirodnih ljepota, turisti mogu uživati i u biciklizmu, šetnjama, promatranju divljih životinja, jahanju i ograničenom lovu. Seoski turizam je dobro razvijen, i u ponudi su domaća jela poput paprikaša i jela od divljači, te izleti i fotosafari.

Čigoč selo roda


Čigoč je naselje u u središnjem dijelu Lonjskoga polja, poznato kao selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj zbog čega se još naziva i selo roda.  Europska zaklada za zaštitu prirodne baštine Euronatur proglasila je još 1994. godine Čigoč prvim europskim selom roda.


Čigoč selo roda


Park prirode Lonjsko polje slikePark prirode Lonjsko polje slike, životinje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.