# Park prirode Lonjsko polje - sklad čovjeka i prirode

Središnja Hrvatska

Sisak

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
Ida dodaje
24.01.2017. 19:32
Park prirode Lonjsko polje nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz rijeku Savu, između Siska i Nove Gradiške, a 1990. je proglašen zaštićenim područjem. Park prirode obuhvaća Lonjsko, Poganovo i Mokro polje te neka naselja uz rijeku Savu. Područje je uglavnom močvarno, a prostire se na 50 650 ha, što ga čini najvećim zaštićenim močvarnim područjem u cijelom dunavskom porječju. Osim prirodnih ljepota, značajna su i stara sela koja su ostala na ovom području, a u kojima se ocrtava tradicionalan način života.

Lonjsko polje je veliko močvarno područje na kojem su stalne poplave koje oblikuju krajolik, i koje se mogu dogoditi tijekom cijele godine. Voda se u poplavnom području zna zadržati i do 6 mjeseci, te je park važno mrjestilište ribe šarana. Od ostalih životinja tu su rijetke životinje poput orla štekavca i zmijara, bijele čaplje, crne rode, raznih vrsta patki i čaplji. Kao močvarno područje, Lonjsko polje pruža utočište i hranilište brojnim pticama. Biljnih je vrsta u parku oko 550, i mnoge su ugrožene.

U parku se nalazi i poznato selo Čigoč, poznato kao i „Europsko selo roda“ u kojem ima više roda nego stanovnika, 200 roda naspram 120 ljudi. Rode su mesožderi i hrane se životinjama koje se uobičajeno nalaze na močvarnim područjima poput žaba, riba, zmija i miševa. Prirodno je stanište roda šuma, no zbog raznih su se predatora rode eventualno nastanile blizu ljudskih naselja u kojima grade svoja karakteristično velika gnijezda. Sveukupno, park broji oko 250 vrsta ptica, od kojih se 170 ovdje i trajno gnijezdi.

Na području Lonjskog polja zadržao se uzgoj autohtonih pasmina svinja poput hrvatskog posavca i turopoljske svinje. Park je svojevrstan spomenik tradicionalnog načina života koji je bio karakterističan za Europu sve do 20-og stoljeća. Osim prirodnih ljepota, turisti mogu uživati i u biciklizmu, šetnjama, promatranju divljih životinja, jahanju i ograničenom lovu. Seoski turizam je dobro razvijen, i u ponudi su domaća jela poput paprikaša i jela od divljači, te izleti i fotosafari.

 
Park prirode Lonjsko polje - sklad čovjeka i prirode
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.