Muzej Apoksiomen Mali Lošinj

# Muzej Apoksiomen Mali Lošinj

Kvarner

Mali Lošinj (otok Lošinj)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej Apoksiomen Mali LošinjZanimljiva priča o Muzeju započinje pronalaskom kipa, 1996. godine. Ne tako davne godine, belgijski turist Rene Wouters, pronašao je kip u moru, kraj otočića Vele Orjule, na pješčanom dnu između dvije stijene, na dubini od oko 45 metara. Nakon određenog vremena, točnije na datum 27. travnja 1999. godine, ronioci Specijalne policije i stručnjaci Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja u Zadru izronili su kip.

Kip je možemo to napisati, pokrenuo priču i najviše je zaslužan za otvaranje Muzeja Apoksiomen u Lošinju.

Na datum 30. travnja 2016. godine, Muzej Apoksiomena u palači Kvarner u Malom Lošinju otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Palaču Kvarner iz 19. stoljeća, preuredili su i projektirali za potrebe muzeja riječki arhitekti Idis Turato i Saša Randić. Projekt je osmišljen tako da se očuva vanjsko obličje zgrade, dok se u unutrašnjem dijelu nalazi mračna prostorija u kojoj je brižno dokumentiran put Apoksiomena, od podmorja (pronalaska) do muzeja te ispripovijedana priča o skulpturi. U muzeju imamo i potpuno bijelu prostoriju u kojoj se kip može promatrati iz neposredne blizine.

Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju.

Muzej Apoksiomen Mali Lošinj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.