Etnografski muzej Zagreb

# Etnografski muzej Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Etnografski muzej Zagreb



Etnografski muzej Zagreb specijalizirani je etnografski muzej. Ovaj muzej – kao ustanova – je osnovan 1919. godine, na poticaj Salamona Bergera. On je bio trgovac tekstilom i tvorničar, podrijetlom iz Slovačke. Salamon je prvi u fundus Muzeja stavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Etnografski muzej danas posjeduje oko 80 tisuća predmeta.

Predmeti koje izlažemo u našim prostorijama dolaze uglavnom iz područja etnografske baštine Hrvatske, i predstavljeni su u dvije glavne teme:

Narodne nošnje Hrvatske i odabrani predmeti narodne umjetnosti i rukotvorstva

Osnovne grane gospodarstva i narodnog rukotvorstva

Muzej se nalazi u secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma koja je sagrađena 1903. godine, na zagrebačkom Mažuranićevom trgu. U periodu između 1919. i 1933. godine, znanstveni voditelj muzeja bio je profesor Vladimir Tkalčić. On je (Vladimir Tkalčić) u tom periodu objavio niz studija o umjetnosti hrvatskih seljaka, posebno o narodnim nošnjama Zagrebačke gore, te o hrvatskom čipkarstvu.

Zbirke muzeja:

Odjel izvaneuropskih kultura

Zbirka narodnih nošnji hrvatskog dijela Dinaridskog područja

Zbirka narodnih nošnji jadranskog područja

Zbirka narodnih nošnji panonskog područja

Zbirka tradicijskog nakita

Zbirke tekstilija

Zbirka glazbala

Zbirka lončarstva i košaraštva

Zbirka malih ukrašenih predmeta od drveta i šaranih tikvica

Zbirka predmeta kućnog inventara

Zbirka tradicijskog gospodarstva

Zbirka predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja

Stalni postav muzeja:

Na prvom su katu (u stalnom postavu) izloženi predmeti – narodne nošnje iz Hrvatske – koji datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Ovaj je postav prostorno i kulturološki podijeljen u tri etnografska područja:

panonsko

dinarsko

jadransko

Izložene nošnje, i dijelovi nošnji zorno prikazuju raznolikost umijeća tekstilnog rukotvorstva pojedinoga područja. Naravno, da naglasimo, sva osnovna odjeća nastala je domaćim“radionicama“, odnosno u krugu domaće radinosti samostalnih seoskih domaćinstava.

Među izložbenim predmetima posebno možemo izdvojiti slikovite nošnje sjeverne okolice Zagreba. Tu su i bogata lanena ženska tkanja u nošnji hrvatske Posavine. Bogatstvom detalja oduševit će vas i slavonska muška i ženska nošnja ukrašena zlatovezom. Spomenuti moramo i nošnju mladenke iz Vrlike koja nosi veliki prevjes ukrašen kovanicama kao znak miraza. Tu su još i platnene košulje, te pokrivala za glavu iz Paga.

Posjetite prostorije našeg muzeja, da iz prve ruke svjedočite detaljima domaćih majstora tkanja i drugih rukotvorina iz te oblasti.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Etnografski muzej Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala