Muzej Mimara Zagreb

# Muzej Mimara Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej Mimara Zagreb



Muzej Mimara u Zagrebu jedan je od najbogatijih muzeja po broju izložbenih predmeta. Utemeljen je donacijom kolekcionara Ante Topića Mimare, a otvoren je za javnost 1987. godine.

Danas se Muzej nalazi u neorenesansnoj zgradi bivše gimnazije, koja je dovršena 1898. godine, prema projektu njemačkih arhitekata Ludwiga i Hulssnera.

Današnji fundus muzeja čini čak 3 750 umjetnina. Među umjetninama možemo izdvojiti blizu 450 slika različitih europskih škola i majstora od razdoblja gotike, renesanse i manirizma do baroka, 19. stoljeća, i postimpresionizma s početka 20. stoljeća.

Stalni postav podijeljen je prema vrsti građe, s tim da je složen kronološki:

U prizemlju su izloženi predmeti iz zbirke stakla, orijentalni sagovi i djela srednjoistočne i dalekoistočne umjetnosti.

Na prvom je katu prezentirana arheološka građa, nakon čega slijedi po kronološkom redu, kasna antika, pa mnoga djela europskog kiparstva i umjetničkog obrta.

Drugi kat namijenjen je slikarstvu.

Muzej u posjedu ima iznimno vrijedne uporabne i dekorativne predmete staklarskog obrta. Oni potječu još iz vremena starog Egipta (iz perioda 2. tisućljeća prije Krista), iz antičkoga i ranosrednjovjekovnog razdoblja, iz zemalja islamske tradicije (period između 9. - 14. stoljeća), iz Venecije kao važnog središta staklarstva, te iz drugih europskih zemalja (iz perioda između 15. i 19. stoljeća). Posjetitelji u zbirci mogu vidjeti reprezentativne primjerke brušenoga i graviranog stakla njemačkog podrijetla i izvrsne artefakte češke staklarske tradicije 19. stoljeća.

Tu je zanimljiva zbirka tekstila, u kojoj su izloženi orijentalni sagovi nastali u Perziji, Turskoj i na Kavkazu, iz perioda između 16. i 20. stoljeća.

Dalekoistočnu umjetnost prezentirat će mnogi izloženi predmeti koji dolaze iz kineske umjetnosti. To su posebno vrijedni primjerci od bronce, keramike i porculana. Pored spomenutih predmeta, možete razgledati još neke izrađene od rijetkih materijala poput žada ili roga nosoroga. Izloženi su i predmeti izrađeni od drveta, rogova, bjelokosti, rezbarenog laka te predmeti ukrašeni emajlom.

U zbirci ikona dominiraju vrhunski primjerci veneto-bizantske, grčko-bizantske, moskovske i novgorodske ikonopisne škole. Tu su još i predmeti koji datiraju iz perioda između 6. i 12. stoljeća, koji potječu iz Palestine, Antiohije i Male Azije.

Veći dio zbirke slikarstva čine djela europskih majstora. Djela su to proizašla iz škola i radionica od 13. do 20. stoljeća, s različitim stilskim obilježjima.

Jedan dio muzejskog fundusa čini i zbirka crteža. U toj zbirci možemo istaknuti vrlo vrijedna ostvarenja europskih majstora (Bronzino, Ch. Le Brun, C. Lorrain, F. Guardi, Gericault i drugi), pa i minijature koje dolaze iz Kine, Armenije, Irana i drugih istočnih zemalja.

Posebna dvorana na drugom katu zgrade posvećena je Anti Topiću Mimari.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej Mimara Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala