Muzej Krapinskih Neandertalaca

# Muzej Krapinskih Neandertalaca

Središnja Hrvatska

Krapina

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej Krapinskih Neandertalaca



Mnogima je baš ovaj Muzej i najzanimljiviji u čitavoj Hrvatskoj. Novi Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se nedaleko od svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“, zajedno s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura Muzeja, evocira stanište pračovjeka, odnosno polu-spilju. Volumenom, proporcijama i pročeljem današnje zgrade, arhitekt se potrudio na poseban način reproducirati nekadašnji izgled danas urušene krapinske polu-spilje.

Cijela građevina pažljivo je utopljena u okolni pejzaž. Zgrada muzeja se nalazi smještena između dva brežuljka, i jedino je vidljivo pročelje obloženo miocenskim žutim pijeskom. Postojeći potok kanalom je proveden ispod objekta (ponire), pa opet izvire ispred muzeja, odakle je proveden tako da ga posjetioci prilikom posjete Muzeju moraju prijeći. Žubor vode ovog potoka predstavlja protok vremena, a prelazak preko potoka simbolikom označava povratak i pogled u daleku prošlost.

Unutrašnjost Muzeja izvedena je u betonu, odnosno umjetnom kamenu, s ciljem da dodatno pojača simulaciju prapovijesnog staništa.

Staklena stijena posebno je zanimljiva, kako starijim tako i najmlađim gostima Muzeja. Na njoj se projicira film o svakodnevnici pračovjeka. Tako posjetioci mogu, gledanjem filma, naučiti o životu pračovjeka.

Kratka povijest Muzeja



Prvi puta ovaj je Muzej otvoren za javnost u rujnu 1971. godine. Muzejski fundus je na početku sadržavao geološku, paleontološku i arheološku zbirku. Koncepcija tadašnjeg muzeja bazirana je bila na zbirkama i prezentaciji stijena i minerala Hrvatskog zagorja, na razvoj života na Zemlji, te na razvoj čovjeka s posebnim naglaskom na krapinskog neandertalca.

Nalazište je bilo predstavljeno izloženim odljevima kostiju neandertalaca, faunističkom fosilnom zbirkom i različitim kamenim oruđem. Naravno, zbirku je upotpunjavala i dokumentacija o svakom otkriću.

U svojim početcima, prvo je Muzej evolucije bio u sklopu Fonda za unapređenje šuma općine Krapina, da bi se kasnije (1971. godine) prenio pod nadležnost Šumskog gospodarstva Zagreb. Priča dobiva još jedan zaplet 1977. godine, kada se osniva organizacija „Nalazište pračovjeka Krapina“, te 1988. godine, kada Muzej dolazi u sastav Centra za kulturu, umjetnost i informiranje u Krapini.

Tek je 1993. godine Muzej postao vlasništvo Republike Hrvatske. Novi Muzej krapinskih neandertalaca gradio se 11 godina, a za javnost je otvoren 27. veljače 2010. godine.

Što možete vidjeti u Muzeju?



Muzej je bogat izloženim predmetima, a posebno je drag najmlađim posjetiteljima. U našem Muzeju djeca mogu vidjeti i naučiti zanimljive detalje u vezi fosila koji su stari skoro 2 milijarde godina. Posebno urađene rekonstrukcije neandertalaca posebno oduševljavaju najmlađe, kao i meteoriti koji se mogu dotaknuti.

Muzej ima i posebno razrađen edukativni program. Djeca tako mogu uživati u razgledavanju i naučiti mnoge zanimljive i jako vrijedne detalje iz povijesti ljudskog roda. Osim toga, edukativni materijal prati evoluciju i utjecaje iz svemira koji su direktno djelovali na naš razvoj i na društvo kakvo danas poznajemo.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej Krapinskih Neandertalaca
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala