Etnografski Muzej Dubrovnik

# Etnografski Muzej Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Etnografski Muzej Dubrovnik



Etnografski muzej Rupe smješten je u ulici Od Rupa 3, u Dubrovniku na mjestu nekadašnje gradske žitnice.

Žitnica je izgrađena 1590. godine, sa potpuno drugačijom funkcijom, da bi danas bila preuređena za potrebe Muzeja. Zgrada je naknadno obnovljena, te su urađeni potrebni zahvati, da bi služila potrebama Muzeja. Prizemlje zgrade ostavljeno je u izvornom izdanju, a unutar zgrade su otvoreni davno izrađeni bunari koji su ograđeni ogradom radi arhitektonskog naglaska.

Stalni postav u muzeju čine izlošci tradicijske kulture dubrovačkog kraja. Na prvom katu se nalaze izloženi predmeti koji predočavaju gospodarsku i materijalnu kulturu. Na drugom katu izloženi su predmeti duhovne kulture: narodne nošnje, tekstil, folklor, čipke te izlošci koji pokazuju lokalne običaje.

Preuređenje stare žitnice u današnji muzej trajalo je od prosinca 1987. godine, do listopada 1989. godine. Danas se muzej prostire na površini od 1263 četvornih metara, gdje su izloženi različiti predmeti, zbirke i povremene izložbe.

Glavna muzejska zbirka izlaže primjerke čipkanih dijelova narodnih nošnja iz dubrovačkog područja. Nisu izložene samo čipke iz Hrvatske, nego i čipke i stare nošnje susjednih zemalja, kao što su fragmenti ženskih oglavlja, poprsnice, rukavi, ovratnici i slični drugi predmeti. Među izloženim predmetima posebno želimo istaknuti konavoska ženska oglavlja (pokrivače) iz 19. stoljeća. Ukrašene su prepoznatljivim bijelim vezom, i čipkom na iglu. Tu su i batići, prezentirani u stalnom postavu.

U dubokim silosima u muzeju, nazvanim Rupe, iskopanim u kamenu i premazanim nekom impregniranom masom koja održava žitarice na temperaturi od 17 Celzijevih stupnjeva, čuvala je nekada Dubrovačka republika sve državne rezerve pšenice, ječma i prosa.

Na prvom je katu prikazano tradicijsko gospodarstvo dubrovačkog kraja i ruralne arhitekture. Na drugom katu izložene su nošnje i tekstilne rukotvorine.

Radno vrijeme muzeja:

Zimsko radno vrijeme, od 16. listopada do 21. ožujka: 9:00-16:00 sati, utorkom zatvoreno

Ljetno radno vrijeme, od 22. ožujka do 15. listopada: 9:00-22:00 sata, utorkom zatvoreno

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Etnografski Muzej Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala