Crkva Sv. Kvirin Zagreb - Pantovčak

# Crkva Sv. Kvirin Zagreb - Pantovčak

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Kvirin Zagreb - Pantovčak



Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače 1999. godine, dekretom Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu, osnovana je župa sa sjedištem na Pantovčaku. Za zaštitnika je određen sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik. Privremenim je upraviteljem nove župe imenovan velečasni Mijo Gorski, župnik župe svetog Blaža. Nova je župa nastala na dijelovima područja dotadašnjih župa svetog Blaža u Zagrebu, svetog Marka u Zagrebu i svetog Mirka u Šestinama.

Na blagdan svetog Kvirina, 4. lipnja 1999. godine, odluka o osnivanju nove župe obznanjena je vjernicima svečanim čitanjem Dekreta na večernjoj svetoj misi u samostanskoj kapeli Sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku. Dekretom Nadbiskupskoga duhovnoga stola u Zagrebu, 14. lipnja 1999. godine, velečasni Franjo Tkalčec je imenovan prvim župnikom župe svetog Kvirina na Pantovčaku, a 29. kolovoza 1999. godine, preuzeo je župu na upravljanje prema kanonskim propisima i predstavio se župljanima. Na dan 25. kolovoza 1999. godine, uknjižena je na ime župe zemljišna parcela na Pantovčaku br. 85 s ciljem izgradnje nove župne crkve i pastoralnoga centra. Nešto kasnije, 5. listopada 1999. godine, ustanovljeno je prvo Župno ekonomsko vijeće, da bi 22. studenoga 1999. godine, Odbor za izgradnju nove župne crkve na Pantovčaku izradio projektni zadatak i proveo dobrovoljni natječaj za arhitektonsko.

Dana 22. svibnja 2002. godine, potpisan je Ugovor o gradnji crkve s izvođačem „Hidrocommerce d.o.o.“ iz Donjeg Stupnika. Na blagdan zaštitnika župe, 4. lipnja 2002. godine, Zagrebački nadbiskup, monsinjor Josip Bozanić svečano je otvorio gradilište i blagoslovio temeljni kamen nove crkve na Pantovčaku. Po prvi puta se održavaju slavlja i podjeljuju sakramenti u novoizgrađenoj župnoj crkvi (1. lipnja 2003. godine Prva sveta pričest, a 7. lipnja 2003. godine sveta potvrda). Svetom misom Polnoćkom 25. prosinca 2003. godine prvi se puta slavi blagdan Isusova rođenja – Božić u novoj crkvi.

Na dan 16. i 17. studenoga 2008. godine, postavljena su i instalirana tri zvona na crkvu: Veliko zvono svetog Kvirina, Srednje zvono svete Obitelji i Malo zvono svetog Jurja. Zvona su izlivena u Innsbrucku u Austriji. 11. lipnja 2011. godine Zagrebački nadbiskup, Josip kard. Bozanić, posvetio je novoizgrađenu crkvu svetog Kvirina na Pantovčaku. Dekretom Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu, 6. srpnja 2012. godine, velečasni Franjo Tkalčec je razriješen službe župnika, a velečasni Tomislav Subotičanec je imenovan novim župnikom.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Kvirin Zagreb - Pantovčak
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala