Crkva Sv. Josipa Zagreb

# Crkva Sv. Josipa Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Josipa Zagreb



Još 1934. godine na prostorima gdje se nalazi današnja crkva bila su samo obradiva polja, a na čitavoj Trešnjevci živjelo je oko pet tisuća stanovnika i to uglavnom u malim loše građenim jednokatnicama. Vjerski je to područje pripadalo tadašnjim župama svetog Blaža i svetog Marka. Godine 1937. osniva se nova župa svetog Josipa. Ispočetka župa nije imala svoju crkvu, već su se vjernici i svećenici okupljali povremeno, čak su i držali mise u dvorištu obližnjeg Dječjeg skloništa. Dvorišne stepenice dječjeg skloništa tada bi se pretvarale u kor, sa kojeg je za svete Mise pjevao crkveni zbor.

U prosincu 1934. godine nadbiskup Alojzije Stepinac dao je kapelanu crkve svetog Blaža, Ivanu Gašpertu zadatak da pripremi sve za osnivanje nove župe na Trešnjevci. Tako je već 10. svibnja 1936. godine nadbiskup Alojzije Stepinac blagoslovio temeljni kamen buduće crkve.

Po prvotnim planovima crkvenih vlasti, projekt crkve sa pratećim sadržajima napravio je tada vrlo slavni i cijenjeni ljubljanski arhitekt Jože Plečnik. Prema njegovim nacrtima crkva je trebala biti u neoromaničkom stilu, a graditi se trebao i župni ured, samostan časnih sestara i društvenu dvoranu. Kako se projekt odvijao u nesretna vremena pred, za i nakon Drugog svjetskog rata za njega nije bilo novaca, a niti dovoljno darovatelja. Zbog toga se od svega projektiranog uspjela izgraditi samo društvena dvorana. Nju je pak adaptirao za crkvu zagrebački arhitekti profesor Haberlei arhitekt Hinko Bauer.

Dana 17. travnja 1937. godine dekretom nadbiskupa Antuna Bauera osnovana je Župa svetog Josipa, a za dan nove crkve određen je 20. lipnja 1937. godine. Tada je novu crkvu blagoslovio nadbiskup Alojzije Stepinac.

Godine 1947., u povodu 10-te godišnjice župe izvršena je prva obnova crkve, manja obnova crkve napravljena je 1995. godine, a obnova orgulja 1996. godine.

Uz crkvu je 1997. godine, prigrađen 35 metara visok zvonik.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Josipa Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala