Crkva Sv. Blaža Zagreb

# Crkva Sv. Blaža Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Blaža Zagreb



Prve zamisli o gradnji crkve i župnog dvora na ovome području pojavile su se sedamdesetih godina 19. stoljeća. Kao moguće mjesto gradnje crkve prvotno su se spominjale 3 ili čak 4 lokacije.

Za gradnju crkve lokacije su bile kao opcija – Kačićeva ulica, Ilički trg, križanje Krajiške i Primorske ulice. Još je 1888. godine prebendar Suhin dao za crkvu prebendarsko zemljište. Dvadeset godina kasnije raspisan je natječaj za Primorsku ulicu, za prilaz, a pobjedu je odnio arhitekt Viktor Kovačić projektom „DEO“.

Gradnja crkve započela je 1912. godine, a dovršena je 1915. godine.

Akademik Ljubo Babić u svome djelu „Umjetnost kod Hrvata u XIX. stoljeću“ osvrnuo se i na našu crkvu. U osvrtu na crkvu svetog Blaža, on piše da se ova crkva „rodila na putu između Venecije i Ravene…“ što nama svima laska, i mora se priznati da je (Kovačić) na izvoru učio, ali nije kopirao, već stvorio za tu crkvu originalni građevinski jezik, iako s tuđim riječima. Crkvu karakterizira veliki monumentalni prostor, skladan i miran, širi se logično, i raste povezano sa jednostavnog romanskog križa.

Crkva svetog Blaža ima tlocrt grčkoga križa, a presvođena je središnjom kupolom od armirano-betonske konstrukcije.

Za Božić 1932. godine, postavljen je najljepši ukras u crkvi – umjetnički mramorni oltar. Poput onih u crkvi svete Marije u Bijaćima iz 9. stoljeća, te u katedralama u Poreču, Rabu, Zadru, Trogiru, Splitu, Korčuli, Kotoru i u Zagrebu, i ovdje baldahin stoji na glavnom oltaru nad svetohraništem usred apside, koji je postavljen na četiri stupa s kapitelima, ukrašenim sa 16 raznih simbola vjerničkog karaktera, a završava nadgradnjom – piramidom.

Vrijedno je spomenuti izvedbu pokrajnjih oltara Majke Božje i Presvetog Srca Isusova. Tu je i reljef svetog Antuna u predvorju crkve kojega je u bijelome kararskom mramoru isklesao prof. Ivo Kerdić. Unutar crkve nalazi se kapelica svete Terezije od Malog Isusa iz 1933. godine. Oltarnu sliku izradio je hrvatski umjetnik Mirko Rački, a darovala ju je obitelj dr. Izidora Kršnjavog.
Prekrasne jaslice crkve svetog Blaža dovršene su uoči Božića 1916. godine, po nacrtu kipara Vojte Braniša, učenika Roberta Frangeša-Mihanovića. Kipar je u ovu sakralnu temu udahnuo i ponešto narodnog duha (po prvi puta) i tako je stvorio prvu vrstu hrvatskih jaslica. Jaslice koje nose naziv „Hrvatski Božić“ obnovljene su 1969. godine. Orgulje je izradila poznata tvrtka Heferer 1911. godine, a u crkvu svetog Blaža postavljene su 1915. godine. Potpuna restauracija orgulja izvršena je tijekom 2003. godine. Mnogi se slažu kako uz zagrebačku prvostolnicu, baroknu divot-crkvu svete Katarine i crkvu svetog Marka, ova crkva svojim arhitektonskim rješenjem i unutarnjim uređenjem (iako još nedovršenim) ulazi u red najljepših sakralnih građevina grada Zagreba.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Blaža Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala