# Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato Na dan 28.srpnja 2003. godine započela je izgradnja nove crkve dimenzija 20x18 m.

Glavni investitor izgradnje je župa Majke Božje Remetinec-Blato uz pomoć Nadbiskupije zagrebačke, a novčane su priloge za izgradnju darovali mnogi župljani i Gradsko poglavarstvo grada Zagreba.

Projekt otkupa zemljišta, izrade projektne dokumentacije, kao i sam početak izgradnje vodio je tadašnji župnik Mijo Matošević, a nastavio ga je novi župnik Marijan Ožegović. Projektom je predviđeno da u prostoru za bogoslužje bude 200 sjedećih mjesta i 550 mjesta za stajanje. Prostor same crkve ima 360 metara četvornih iskoristivog prostora, te kor sa 97 metara četvornih.U sklopu crkvenog objekta nalazi se i župni dvor s prostorom sakristije, župnog ureda, vjeronaučne dvorane, te stambenog prostora župnika i pomoćnog osoblja.

Crkva je običnog četvrtastog oblika sa završnom četvrtastom apsidom u kojoj se nalazi kip Majke Božje, te prostor za svećenike i ministrante. Na bočnoj strani, pokraj oltara sa desne strane nalazi se svetohranište i kip svetog Josipa. Oltar, ambon i krstionica su izrađeni od kamena, ravnih linija i bez ukrasa.

Krstionica se nalazi ispod kora, sa lijeve strane od ulaznih vrata. Sa desne strane ulaznih vrata ispod kora nalazi se ispovjedaonica i oltar sa kipom svetog Antuna. Prvo bogoslužje u novoj crkvi bilo je dana 16. svibnja 2004. godine, kada je bilo slavlje Prve Pričesti, te 14 dana kasnije prilikom proslave Svete Potvrde. Zbog nastavka radova bogoslužje u novoj crkvi nije održavano sve do Božića 2004. godine, od kada se obredi održavaju kontinuirano svake nedjelje.

Za vrijeme božićnih blagdana zabilježene su vrlo niske temperature čak i do -15C stupnjeva, ali to nije omelo župljane da se skupe u velikom broju, kako bi sudjelovali na slavljima u novoj crkvi. Mnogi od njih prisjetili su se svoje mladosti i vremena kada su prisustvovali izgradnjama naših starih crkvi, te su u mislima nosili spoznaju da možda neće doživjeti ponovo čin otvaranja nove crkve u ovoj župi.

Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.