Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato

# Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato



 Na dan 28.srpnja 2003. godine započela je izgradnja nove crkve dimenzija 20x18 m.

Glavni investitor izgradnje je župa Majke Božje Remetinec-Blato uz pomoć Nadbiskupije zagrebačke, a novčane su priloge za izgradnju darovali mnogi župljani i Gradsko poglavarstvo grada Zagreba.

Projekt otkupa zemljišta, izrade projektne dokumentacije, kao i sam početak izgradnje vodio je tadašnji župnik Mijo Matošević, a nastavio ga je novi župnik Marijan Ožegović. Projektom je predviđeno da u prostoru za bogoslužje bude 200 sjedećih mjesta i 550 mjesta za stajanje. Prostor same crkve ima 360 metara četvornih iskoristivog prostora, te kor sa 97 metara četvornih.U sklopu crkvenog objekta nalazi se i župni dvor s prostorom sakristije, župnog ureda, vjeronaučne dvorane, te stambenog prostora župnika i pomoćnog osoblja.

Crkva je običnog četvrtastog oblika sa završnom četvrtastom apsidom u kojoj se nalazi kip Majke Božje, te prostor za svećenike i ministrante. Na bočnoj strani, pokraj oltara sa desne strane nalazi se svetohranište i kip svetog Josipa. Oltar, ambon i krstionica su izrađeni od kamena, ravnih linija i bez ukrasa.

Krstionica se nalazi ispod kora, sa lijeve strane od ulaznih vrata. Sa desne strane ulaznih vrata ispod kora nalazi se ispovjedaonica i oltar sa kipom svetog Antuna. Prvo bogoslužje u novoj crkvi bilo je dana 16. svibnja 2004. godine, kada je bilo slavlje Prve Pričesti, te 14 dana kasnije prilikom proslave Svete Potvrde. Zbog nastavka radova bogoslužje u novoj crkvi nije održavano sve do Božića 2004. godine, od kada se obredi održavaju kontinuirano svake nedjelje.

Za vrijeme božićnih blagdana zabilježene su vrlo niske temperature čak i do -15C stupnjeva, ali to nije omelo župljane da se skupe u velikom broju, kako bi sudjelovali na slavljima u novoj crkvi. Mnogi od njih prisjetili su se svoje mladosti i vremena kada su prisustvovali izgradnjama naših starih crkvi, te su u mislima nosili spoznaju da možda neće doživjeti ponovo čin otvaranja nove crkve u ovoj župi.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Župa BDM Majke Božje Remetinec-Blato
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala