# Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - Podsused

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - PodsusedPromatrajući zauzeto djelo salezijanaca i predviđajući razvoj grada, tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac odlučio je osnovati novu župu u Podsusedu i povjeriti je njima. Oni su to prihvatili, pa je ustanovljena župa i otvorena 6. rujna 1942. godine, a prvim upraviteljem župe imenovan je don Franjo Skuhala.

Djelo svetog Ivana Bosca za odgoj mladeži rašireno po cijelom svijetu pronašlo je i u Podsusedu značajno mjesto. Započelo je s grupom od 15 dječaka, ali Drugi svjetski rat i poratne prilike zakočile su razvoj u jednom trenutku. Trebalo je početi snalaziti se u novim uvjetima. Djelo župe se nastavilo na evangelizacijskom, odgojnom, katehetskom, sportskom, glazbenom, karitativnom i izdavačkom planu. Novo vrijeme postavlja pred župljane nove izazove. Don Boscova karizma i zaštita pokazuju nam put.

Crkva svetog Ivana Bosca i župa u Podsusedu bila je i ostaje duhovno središte kako za svećenike koji su tu djelovali i djeluju tako i za župljane velikodušne suradnike i podupiratelje. U župi, podno ruševnog starog grada Susedgrada, smjestila se kapela svetog Martina. Spomenik nulte kategorije prvi put spominjana 1209. godine. Obnovljena i restaurirana je u periodu od 1998. do 1999. godine.

Sveta misa u kapeli slavi se nekoliko puta godišnje, a glavna proslava je za blagdan svetog Martina kada se procesijom od župne crkve obilježava proslava blagdana.

Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - Podsused
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.