Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - Podsused

# Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - Podsused

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - PodsusedPromatrajući zauzeto djelo salezijanaca i predviđajući razvoj grada, tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac odlučio je osnovati novu župu u Podsusedu i povjeriti je njima. Oni su to prihvatili, pa je ustanovljena župa i otvorena 6. rujna 1942. godine, a prvim upraviteljem župe imenovan je don Franjo Skuhala.

Djelo svetog Ivana Bosca za odgoj mladeži rašireno po cijelom svijetu pronašlo je i u Podsusedu značajno mjesto. Započelo je s grupom od 15 dječaka, ali Drugi svjetski rat i poratne prilike zakočile su razvoj u jednom trenutku. Trebalo je početi snalaziti se u novim uvjetima. Djelo župe se nastavilo na evangelizacijskom, odgojnom, katehetskom, sportskom, glazbenom, karitativnom i izdavačkom planu. Novo vrijeme postavlja pred župljane nove izazove. Don Boscova karizma i zaštita pokazuju nam put.

Crkva svetog Ivana Bosca i župa u Podsusedu bila je i ostaje duhovno središte kako za svećenike koji su tu djelovali i djeluju tako i za župljane velikodušne suradnike i podupiratelje. U župi, podno ruševnog starog grada Susedgrada, smjestila se kapela svetog Martina. Spomenik nulte kategorije prvi put spominjana 1209. godine. Obnovljena i restaurirana je u periodu od 1998. do 1999. godine.

Sveta misa u kapeli slavi se nekoliko puta godišnje, a glavna proslava je za blagdan svetog Martina kada se procesijom od župne crkve obilježava proslava blagdana.

Crkva Sv. Ivan Bosco Zagreb - Podsused
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala