Crkva Kraljice Sv. Krunice Zagreb

# Crkva Kraljice Sv. Krunice Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Kraljice Sv. Krunice Zagreb



U godinama nakon Prvog svjetskog rata dominikanci se vraćaju u Zagreb. Između 1925. i 1927. godine izgrađen je samostan svetog Dominika i kapela svetište Kraljice svete Krunice na Željezničkoj koloniji na Borongaju.

Uz uobičajeni misionarsko propovjednički rad, dominikanci su u Zagrebu aktivni nositelji kruničarskog pokreta (otvaraju kinematograf „Stela“, utemeljuju nakladu „Istina“, pokreću časopis Duhovni život i glasnik Gospina krunica), u sjevernom krilu samostana 1935. godine otvaraju srednjoškolski internat, a od 1941. godine i gimnaziju.

Samostan je 22. veljače 1944. godine tragično pogođen za savezničkog bombardiranja. Srušeno je južno krilo samostana, a pod ruševinama je smrtno stradalo osam redovnika i otac jednog klerika. Porušeni dio samostana obnovljen je šezdesetih godina 20. stoljeća.

Godine 1965. kardinal Franjo Šeper, zagrebački nadbiskup, utemeljuje župu Kraljice svete krunice. U ljeto 1966. godine otpočelo se sa izgradnjom nove samostanske i župne crkve, koju 8. kolovoza 1971. godine, na blagdan svetog Dominika posvećuje mons. August Frotz, kolnski pomoćni biskup, uz asistenciju zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića i hvarskog biskupa dominikanca Celestina Bezmalinovića.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Kraljice Sv. Krunice Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala