Crkva Bezgrješno Srce Marijino Zagreb - Jordanovac

# Crkva Bezgrješno Srce Marijino Zagreb - Jordanovac

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Bezgrješno Srce Marijino Zagreb - Jordanovac



Velikim i naglim povećanjem stanovništva u mjestu Lašćine i osnutkom nove župe Bezgrješnog Srca Marijina, pred isusovce se postavio kao prvi zadatak za ozbiljan pastoralni rad, gradnja nove crkve. Nije to bio malen zadatak, jer njegovo ostvarenje nije ovisilo samo o isusovcima, i o župljanima, nego prvenstveno o političkim strukturama. Tadašnji upravitelj župe Ivan Dračko u lipnju 1965. godine, započinje mukotrpan postupak za dobivanje lokacijske i građevinske dozvole. Usmeno mu je bilo rečeno da će dozvola biti dobivena do jeseni 1965. godine. Nakon bezbrojnih obilaženja raznih gradskih ustanova, od strane Dračka i njegovih nasljednika, i natječaja za izradu idejnog nacrta, Grad napokon daje zeleno svjetlo za izradu projektne dokumentacije.

Izvedbeni nacrt izradili su akademik Ante Vulin, zajedno sa svojom suprugom Vlastom, uz veliki napor da zadovolje sve primjedbe mjerodavnih ljudi iz općine Maksimir, koji su prvotnu zamisao i plan temeljito osakatili i umanjili. Konačno su krajem 1989. godine svi papiri i dozvole bili pribavljeni, ali do gradnje nije došlo. Grad je tražio da se dozvola u ime pripreme zemljišta i rente plati 3,617.130 DEM ili 2,100.000 USD. To jednostavno nije bilo moguće platiti.

Nakon pada socijalističke vladavine, nova hrvatska vlast dala je povoljne uvjete za gradnju crkve. Gotove i plaćene izvedbene nacrte nije bilo moguće iskoristiti jer su bili neprikladni i nezadovoljavajući. Pristupilo se izradi novih nacrta i pribavljena je ostala dokumentacija. Nakon raspisivanja natječaja za izvođača, posao je dobila lokalna tvrtka, pa se napokon i krenulo sa radovima na izgradnji crkve 28. veljače 1994. godine. Kompletnu dokumentaciju i nadzor radova sa strane Družbe Isusove imao je Radojko Karaman. Blagoslov temelja nove crkve obavio je zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić 12. svibnja 1994. godine.

Radovi su dobro napredovali i već na Badnjak te iste godine slavljena je prva Polnoćka u novoj crkvi. Doduše, još je bila nedovršena, ali se nazirao kraj radovima. U pod crkve ugrađeno je centralno grijanje čime su se dobili potrebni preduvjeti za njezino otvorenje. Cijeli objekt ima 2.722 četvornih metara korisnog prostora, od čega na samu crkvu otpada 931 m kvadratnih sa ulazom i kapelicom. Veći dio sredstava za izgradnju crkve i pastoralnog centra prikupila je Hrvatska pokrajina Družbe Isusove, ali su značajan dio donirali vjernici ove župe.

Dana 1. listopada 1995. godine novu je crkvu otvorio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Franjo Pšeničnjak, i od tada se u njoj održavaju redovita euharistijska slavlja i druge pastoralne i liturgijske aktivnosti.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Bezgrješno Srce Marijino Zagreb - Jordanovac
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala