Crkva Svetog Leopolda Mandića Dubrava Zagreb

# Crkva Svetog Leopolda Mandića Dubrava Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Leopolda Mandića Dubrava Zagreb



Svoj prvi samostan u Zagrebu kapucini su imali na Gornjem Gradu (Gradecu). Bio je osnovan polaganjem kamena temeljca 5. svibnja 1618. godine. Crkva i samostan posvećeni su 10. kolovoza 1631. godine, i to na čast Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Na žalost, prvih godina 19. stoljeća fratri su bili prisiljeni napustiti samostan i grad Zagreb. Ponovni, dugo priželjkivani povratak u Zagreb dogodio se tek 1941. godine, kada zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac poziva kapucine da na rubu grada, u današnjoj Dubravi, preuzmu brigu oko utemeljenja nove župe svetog Mihaela arkanđela. Tako su se franjevci kapucini ponovno nastanili u gradu Zagrebu.

U svrhu plodonosnijeg pastoralnog rada i propovijedanja 1963. godine je otvorena u ulici Borska 35. (ulica na području župe svetog Mihaela, Gornja Dubrava) kuća s javnom kapelom. S vremenom je ta obiteljska kuća sve više bila proširivana i dograđivana sve dok se nisu stvorili uvjeti da u travnju 1976. godine bude proglašena samostanom. U svibnju, te iste godine, samostan i kapela su stavljeni pod nebesku zaštitu svetog Leopolda. U tom prostoru, samostanski i liturgijsko-pastoralni život na području župe svetog Mihaela i Gornje Dubrave, odvija se sve do 1998. godine. Dana 3. studenog 1998. godine započinje se s gradnjom novog samostana i Crkve svetog Leopolda na livadi tik uz Osnovnu školu dr. Ante Starčevića.

Nakon završene izgradnje, provincijalni kapitul 2005. godine donio je odluku da samostan postaje novo sjedište provincijalne uprave Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Leopolda Mandića Dubrava Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala