Crkva Svetište Majke Božje Čučerske Zagreb - Čučerje

# Crkva Svetište Majke Božje Čučerske Zagreb - Čučerje

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetište Majke Božje Čučerske Zagreb - Čučerje



Ova je župa jedna od najstarijih proštenišnih mjesta na području Zagreba. Nalazi se na jugoistočnom obronku Medvednice s prvim spomenom iz 1201. godine, pa onda i 1344. godine pod nazivom „Beata virgines de Chucherya“.

Osamstogodišnji jubilej upisan je 2001. godine u pročelni okulus, a spomen na prvi zapis mjesta i zahvala Gospi 1991. godine, na ploči ispod njezina kipa postavljena na Trgu svete Marije Čučerske.

Prvotno je ova crkva imala gotičke detalje, da bi barokni oblik poprima obnovom za vrijeme biskupa Jurja Branjuga od 1728. do 1735. godine, s nadsvođenim i oslikanim svetištem. Nekoliko potresa nanijelo je velike štete (najteži 1880. godine i 1905. godine). Kip Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća od 1908. godine postavljen je na glavni oltar. Dva zlatna barokna oltara s plastično oblikovanim likovima, koji su poklon nadbiskupskoga upravitelja imanja Josipa Wagnera iz 1761. godine, postavljeni su u bočnim lađama i prikazuju scene zaruka Bogorodice i Gospu Žalosnu.

Gotovo prislonjeni uz nosive stupove bočnih lađa nalaze se oltari Kristovo bičevanje i Poklonstvo kraljeva. Tamo se nalazi i stilizirana propovjedaonica sa scenama Božje objave na Sinaju s četiri starozavjetna proroka u gornjem dijelu (Stari zavjet) i četiri evanđelista u donjem (Novi zavjet).

U crkvi se nalaze kipovi Srca Isusova, svetog Antuna, Gospe Lurdske, svetog Josipa te slike križnoga puta i svetog Leopolda Mandića. Na pročelju iznad ulaza se nalaze zidne slike svete Marije Goretti (1890. – 1902. godine) i svetog Tarzicija (15. kolovoza 257. godine), a masivni je trokatni zvonik izgrađen bočno do ulaza.

U crkvi se održavaju mise nedjeljom u 8 i 11 sati, radnim danima i subotom u 19 sati. Proštenja su u nedjelju poslije blagdana Gospe Karmelske (16. srpnja), za Veliku i Malu Gospu (15. kolovoza, 8. rujna) ili u nedjelju poslije blagdana Male Gospe i na blagdan Imena Marijina (12. rujna).

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetište Majke Božje Čučerske Zagreb - Čučerje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala