Crkva Gospe od Grada Slivno Ravno

# Crkva Gospe od Grada Slivno Ravno

Južna dalmacija

Klek

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Gospe od Grada Slivno Ravno



Crkva Velike Gospe na Gradu (crkva Gospe od Grada Slivno) sagrađena je početkom 18. stoljeća, nakon oslobođenja od Turaka.

Crkva je duga je 11 i široka 5 metara. U starijim se dokumentima spominje kao crkva svetog Roka, pa poslije toga pod jednim i drugim naslovom, da bi konačno prevladao naziv crkva Velike Gospe. Prema izgledu se da zaključiti da je crkva u više navrata bila povećavana. Posljednji put to je bilo 1927. godine. Na pobočnim zidovima se nalaze po dva prozora na luk, na sredini pročelja kameni prozorčić u obliku križa, a na vrhu pročelja se nalazi zvonik na preslicu za tri zvona. Na oltaru, koji je 1907. godine nabavljen u Tirolu nalazi se Gospina slika bizantinskog stila, koja se od davnine veoma štuje, kojoj na blagdan Velike Gospe hodočaste mnogi bosonogi vjernici. Tu je sliku makarski biskup Fabijan Blašković 1779. godine nazvao čudotvornom. Za vrijeme župnikovanja Antunovića, 2002. godine, slika je u Splitu stručno restaurirana. U crkvi se slavi misa na Veliku Gospu i na svetog Roka. Obnova crkve, koju je započeo bivši župnik Vrdoljak, još nije završena. U crkvi su kipovi svetog Nikole, svetog Roka i Gospin kip.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Gospe od Grada Slivno Ravno
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala