Sveti Juraj Baćina - Crkva Sv. Jurja

# Sveti Juraj Baćina - Crkva Sv. Jurja

Srednja dalmacija

Gradac

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveti Juraj Baćina - Crkva Sv. Jurja



Župna crkva svetog Jurja Mučenika spominje se prvi put 1621. godine, a smatramo da je izgrađena prije te godine. Stara je crkva srušena, a na njezinom mjestu je sagrađena 1872. godine, današnja crkva sa zvonikom na preslicu i kamenom rozetom iznad vrata na pročelju.

Za cijelo vrijeme komunističke vladavine u crkvi se nije mogla govoriti misa, pa čak nije bilo dozvoljeno ni popravljanje crkve, iako je bilo očito da se krov urušava. U crkvi je oltarna slika svetog Jure, koju je naslikao Filip Naldi u drugoj polovici 18. stoljeća. U crkvi se nalazi i kip Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Da se dobije potpunija slika komunističkog terora u ovoj župi, dobro je spomenuti da su 1958. godine zvona sa zvonika skinuta i zakopana u zemlju nedaleko Klokuna u Peračkom blatu. Godine 1993. neki su mještani to otkrili, zvona su pronađena i 23. travnja na blagdan svetog Jure ponovno ih je blagoslovio splitsko-makarski nadbiskup Monsinjor Ante Jurić i postavljena su na zvonik. Toga je dana u crkvi održana misa prvi put nakon 1941. godine. Crkva je duga 18 i široka 6 metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Sveti Juraj Baćina - Crkva Sv. Jurja
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala