Crkva svete Barbare Zaostrog

# Crkva svete Barbare Zaostrog

Srednja dalmacija

Zaostrog

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svete Barbare Zaostrog



Ova je gotička crkva smještena na mjesnom groblju u Zaostrogu. Crkva svete Barbare je naknadno preuređena u baroknom stilu. Unutrašnjost crkve je ukrašena sa mramornim baroknim oltarima i drvenim potkrovljem s orguljama koje datiraju iz 18. stoljeća. U crkvi se nalaze pohranjena i poprsja pjesnika Andrije Kačića Miošića i pisca Ivana Despota koja je izradio Ivan Rendić.

Stara župna crkva svete Barbare sagrađena je 1882. godine, u Selu ispod samog brda za vrijeme župnikovanja fra Mate Šimića. Nad pročeljem se nalazi zvonik na preslicu sa dva zvona. Veliki oltar je sagrađen od mramora 1914. godine, od kamenoklesara iz Splita Ante Jurjevića. Novac za izradu su prikupili mještani u iseljeništvu, kako stoji napisano na mramornoj ploči iza oltara. U nišama triumfalnog luka nalaze se kipovi svetog Josipa i Bezgrešne. Kod ulaza se nalazi mramorno poprsje fra Mate Šimića, graditelja crkve, napravljeno 1916. godine. Crkva je duga nešto više od 21 metar i široka 9 i pol metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva svete Barbare Zaostrog
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala