Crkva sv. Jure, Drvenik (staro selo)

# Crkva sv. Jure, Drvenik (staro selo)

Srednja dalmacija

Drvenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Jure, Drvenik (staro selo)



Crkva svetog Jure je smještena u Gornjem Drveniku, a njezini najstariji dijelovi datiraju vjerojatno iz 15. stoljeća.

Prilikom gradnje, u zidove crkve su ugrađeni stari nadgrobni spomenici u obliku stećaka, a sama crkva je kasnije preuređena u baroknom stilu. Pročelje crkve ukrašeno je osmolatična ruža, a zvonik u obliku preslice ima dva zvona. U crkvi se čuva kip svetog Jure u velikom mramornom oltaru.

Stara župna crkva svetog Jure nalazi se u Selu, baš podno brda. Pretpostavljamo da potječe iz 15. stoljeća, najviše zbog sačuvanih stilskih oznaka. Ako je i nadograđivana vremenom, smatramo da njezin najstariji dio potječe iz 15. stoljeća.

Staru crkvu spominju i turski inspektori, Osman-aga 1621. godine i Nukćehaja 1633. godine. Crkvu navodi u svom izvještaju Kongregaciji propagande i makarski biskup fra Marijan Lišnjić 1672. godine. Negdje oko 1772. godine crkva je bila dograđena. Sačuvala je gotički prelomljeni svod u lađi, a u apsidi se nalazi bačvasti svod. Naknadno je crkva bila produžena 1887. godine za župnika fra Joze Vukše. Na pročelju se nalazi rozeta sa osam latica i zvonik na preslicu za dva zvona.

Na mramornom glavnom oltaru nalazi se kip svetog Jure, tirolski rad. Od 1976. godine crkva je pod državnom zaštitom kao spomenik kulture.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Jure, Drvenik (staro selo)
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala