Crkva sv. Mihovila Igrane

# Crkva sv. Mihovila Igrane

Srednja dalmacija

Igrane

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Mihovila Igrane



Ovo je starohrvatska crkvica svetog Mihovila. Najvažniji je to spomenik u Makarskom primorju. Sagrađena je krajem 11. stoljeća.

Crkva ima pročelje koje gleda prema zapadu. Crkva svetog Mihovila je trobrodna romanička građevina i jedna je od rijetkih takvih crkvi u južnoj Hrvatskoj. Na pročelju crkve se nalazi maleni zvonik na preslicu građen od istog materijala kao i crkva. To nam dokazuje da nije kasnije nadograđen.

Vrata crkve imaju obične kamene dovratke, a na sredini se pročelja nalazi okrugli prozor (rozeta). Unutrašnji dio crkve je na zapadnoj strani širi, a istočni uži i završava četverokutnom apsidom. Crkva ima bačvasti svod, a krov je sagrađen od kamenih ploča. Oltar u crkvi je kamena ploča (menza) na stupu, a iznad oltara se nalazi polukružna niša. Uz oltar je svetohranište, a na južnom zidu je sagrađen uski prozor. Uz vrata je peterokutna posuda za blagoslovljenu vodu (škropionica).

Za velikog potresa, koji je pogodio Makarsko primorje 1962. godine, crkva je bila dosta stradala, pa ju je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Split obnovio. Od jeseni 1998. godine, pa sve do ljeta 1999. godine, Ministarstvo kulture, Državna uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Splitu prihvatio se temeljite obnove i obnovio crkvu svetog Mihovila.

Dosada se u toj crkvi redovito slavi Misa na blagdan svetog Mihovila Arkanđela. Zanimljivo je spomenuti da je u jednom dokumentu iz 1633. godine zapisano da je u Mlecima kupljeno zvono „za župsku crkvu svetog Mihovila u Igranima“. Taj podatak svjedoči da je ta crkva u to davno doba bila župna. Crkva je kao prvorazredni spomenik kulture za cijelu Hrvatsku, 1962. godine ubrojena među spomenike pod državnom zaštitom.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Mihovila Igrane
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala